Estetik müdahale mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor. Güzelleşmek veya daha bakımlı olabilmek için bıçak altına yatan kişiler zaman zaman mağduriyet yaşayabiliyor. Peki, estetik ameliyatı mağduru olanların hakları nelerdir?
Birtakım nedenlerle estetik ameliyatı yaptırmak isteyen vatandaşlar, uzmanlara başvuruyor. Estetik ameliyatı olarak yapılan tıbbi ve cerrahi müdahaleler, kişinin doğuştan ya da sonradan gelen etkenlerle ortaya çıkan dış görünüş bozukluklarını düzeltmek ya da kişinin rahatsız olduğu dış görünüşü değiştirmek amacıyla yaptırmış olduğu cerrahi müdahalelere verilen isimdir.
Estetik ameliyatı olan kişiler öncelikle tedavi amacı ile değil, rahatsızlık veren dış görünüşün değiştirilmesi amacı ile ameliyat olurlar. Bundan dolayıdır ki doktorlar tarafından yapılan estetik ameliyatlar tıbbî müdahale sayılmaz. Hekimin tedavi, amacına yönelik her türlü faaliyet olarak tanımlanan tıbbi müdahalelerde zorunluluk ve gereklilik olmalıdır. Doktor tarafından doğrudan veya dolaylı tedavi amacına yönelik kişinin bedensel ve ruhsal bütünlüğüne yönelik gerçekleştirilen her türlü faaliyet tıbbi ve cerrahi müdahale olup, doğuştan, keyfi ya da rahatsız olunan bir görünümün değiştirilmesi için yapılan estetik operasyonlar bu kapsama girmeyecektir.
Estetik operasyonlar, güzellik ve estetik bir görünüm için yapıldığı için, ameliyatı yapacak olan cerrahın dikkat ve özen yükümlülüğü büyük önem taşımaktadır.
Doktorların yapmış olduğu işlemlerden doğan sorumluluklarında nasıl ki borçlar kanunu hükümleri uygulanıyorsa, estetik cerrahların yapmış olduğu operasyonlardan dolayı ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanan sorumlulukta Borçlar Hukuku hükümleri uygulanır.
Bireylerin estetik amaçlı olarak ameliyat olmak istemeleri durumunda kişi ile hekim arasındaki ilişki Türk Borçlar Kanunu uyarınca bir tür eser sözleşmesidir. Eser sözleşmelerinde, iş gören, (estetik ameliyatlarında hekim) hastaya taahhüt etmiş olduğu sonuçlardan sorumlu olur.
Eser sözleşmesi nedir?
Eser sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olup, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmelerdir. Sözleşmede yüklenici eser meydana getirme borcunu yüklenirken, iş sahibi de bunun karşılığında bir bedel ödeme yükümlülüğü doğar ve tarafların bu hususta anlaşmaları gerekir. Estetik operasyonlarda hasta ile doktor arasındaki ilişki de eser sözleşmesidir.
Estetik ameliyatlar sonucuna ortaya çıkan olumsuz bir durum olması halinde zarar gören kişi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Ayrıca mağdur olan kişi, yapılan operasyon sonucunda sakat kalma, ölüm gibi durumların varlığı halinde doktor müdahalesi sonucu oluşan malullük durumunda ise resmi sağlık kuruluşlarından rapor alarak dava açabilmektedir.
Estetik ameliyatı sonucu mağdur olan kişiler; ölüm halinde tazminat, geçici veya kalıcı bedensel zararların varlığı halinde tazminat, yanlış tanı ve yanlış tedavi yüzünden uğranılan zararlar nedeniyle tazminat, tedavinin uzatılması yüzünden tazminat, gereksiz yere ameliyat nedeniyle tazminat, hastayı bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedeniyle tazminat, hasta ve yakınlarının onayı olmadan tedaviye başlanması ve ameliyat yapılmasından dolayı tazminat, sır saklama yükümlülüğüne aykırı davranılmasından dolayı tazminat, acil yardım gerektiren durumlarda hekimin görevini yapmayıp, hastanın ölüm veya sakat kalmasına neden olmasından dolayı tazminat, ilk yardım hizmetini yerine getirmeyerek hastayı geri çeviren hastaneye karşı tazminat, fahiş tedavi masrafları yaptırılması ve gereksiz ücret alınması nedeniyle tazminat davalarını açabilirler.