Ülkemizde istihdam problemi uzun dönemlerden beri süregelen bir sorun hâlindedir.

İstihdam konusunda yaşanılan sorunların temelinde çok farklı sebepler yattığını bilerek bu problemi aşabilmek ülke ekonomimiz için âdeta bir dönüm noktası niteliğindedir.

Bu konuda oldukça fazla sayıda ve hacimde çalışmalar yapılmış, yapılmakta ve yapılacaktır da…

İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi, istihdam konusunda yapmış olduğu anket sonucunda ortaya koyduğu raporda son derece önemli konulara parmak basmıştır.

Rapor bize öyle şeyler ifade ediyor ki eğer bunları kısa sürede aşamazsak özellikle emek yoğun işlerde yaşanılacak problemler daha da artacak gibi duruyor.

Sonuçlarda firmaların çok ama çok ciddi düzeyde ilave çalışanlara ihtiyaç duyduklarının altı çiziliyor.

Bu noktada şirketler kalifiye eleman bulmanın yanında vasıflı usta bulmak konusunda da çok zorlanıyorlar. Çünkü emek yoğun işlere gençlerin yaklaşımı son derece olumsuz olduğu için geriden yeni çıraklar, yeni kalfalar ve yeni ustalar gelmiyor.

Bu durumun elde edilen gelire de üst perdeden yansıdığının altı özellikle çizilmiş raporda.

Bununla ilgili çarpıcı bir örnek verilerek konunun hangi durumda olduğu ifade edilmeye çalışılmış ve usta bir kaynakçının 10 yıllık bankacıdan daha yüksek maaş aldığı dile getirilmiş.

Başlığı istihdamı kazanmak; firmaların çalışan istihdamında yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri olan raporla daha nitelikli ve dengeli bir istihdam politikası oluşturulmasının çok ama çok önemli olduğu üstüne basa basa belirtilmiştir.

Özellikle mavi yakalı çalışanlarda iş beğenmeme duygusunun ön plana çıktığı belirtilerek bu kategorideki çalışanlarda teknik eğitim sistemindeki yapısal sorunlar ve imajın yanında statü problemlerinin de ağır bastığı ifade edilmiştir.

Diğer taraftan beyaz ve gri yakalı çalışanlarda ise üniversite mezunu olmanın sonrasında çok yüksek beklentilerin içerisine girilmesi ile birlikte teknolojik açıklar ön plana çıkmaktadır.

Üniversite mezunlarımızın gerçek hayatın realiteleriyle donanmış olarak mezun olmaları, onların hayattaki işlere karşı daha sonuç almaya yönelik hareket etmelerini sağlayacaktır.

Gerçek hayatın insanın karşısına neler getireceği gerçeğiyle alınan bir üniversite eğitiminin, mezuniyet sonrasında hayatın kazanılmış olmasında ön planda tutulacak en önemli etken olduğunu hiçbir gencimizin aklından çıkarmaması gerekmektedir.

Mavi yakalı çalışan yanında firmalar teknik personel bulmak konusunda da çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Hâl böyle olunca da raporda da ifade edildiği gibi vasıflı eleman veya yetiştirilmek üzere mavi yakalı çalışan ihtiyacı süreklilik arz etmektedir.

Teknik alanlarda vasıflı çalışan bulmanın zorlukları en üst seviyeye çıkmış durumdadır.

Raporun sonuç bölümündeki ifade, konunun özeti şeklinde olan bir çözüm yaklaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sonuç bölümünde çalışanlar-firmalar-toplum çerçevesinde an itibarıyla kaybet-kaybet-kaybet sarmalı olduğu ifade edilerek bu sarmalın hızlı bir şekilde kazan-kazan-kazan durumuna dönmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.

Gereklilik dolayısıyla da çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisi politikası planının geliştirilmesinin yanında atılacak kısa-orta-uzun vadeli somut adımların bir an önce atılması gerekliliği ayrıca ifade edilmiştir.

Rapor istihdam sorunlarını her yönüyle ele almış ve çözüm önerilerini de mükemmel bir şekilde ortaya koymuştur.

İstihdam konusunda kaybedecek zamanımız yok.