Türk eğitim sisteminin 2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığı’na yeni ve farklı uygulamalar getireceği tüm kesimlerin beklentisiydi, öyle de oldu. 2000 yılından sonra ilk defa eğitimin gelecek 5 yılının planı ve programı kamuoyuyla paylaşıldı.
Eğitimcilere yönelik düzenlemeler
Esasında 2023 Eğitim Vizyon Belgesi bir çerçeve plan durumunda. Genel hükümler ve niyetler açıklandı. Sözleşmeli öğretmenliğin 4+2 toplam 6 yıllık zorunlu çalışma süresi 3+1 toplam 4 yıla indirildi. Öğretmenlerin iş yükünün azaltılacağı ifade edildi, Okul müdürlerine yüksek lisans eğitimi verileceği, çalışma şartları iyi olmayan bölgelerde çalışan eğitimcilere çeşitli teşvikler verileceği, öğretmenlik meslek kanununun çıkartılacağı, öğretmenliğe başlamada aranan pedagojik formasyon uygulamasının kaldırılacağı onun yerine Milli Eğitim Bakanlığının anlaşacağı üniversitelerde öğretmen adaylarının tezsiz yüksek lisans eğitimi alacağı ifade edilmektedir.
Eğitimcileri doğrudan ilgilendiren bu düzenlemeler, genel anlamda olumlu karşılandı. Fakat ana çerçeveleri belirtilen planlamaların ayrıntıları ihdas edilirken eğitimin paydaşları, eğitimcinin beklentileri ve elbette ülkenin gerçekleri dikkate alınarak on yıllarca uygulanabilecek yenilikler olarak netleştirilmelidir.
Öğrencilere yönelik düzenlemeler
Eğitimin merkezinde öğrenciler bulunmaktadır, eğitimle ilgili her tasarruf öncelikle öğrencilerin ilmi, zihni, manevi ve kültürel gelişimlerini kuvvetlendirmek için yapılmaktadır. Bu çerçevede 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde anaokulundan lise öğrencilerine kadar bir dizi yenilik planlanmaktadır. 5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu hale getirilmesi planlanmaktadır ki bu başlığa toplumun bazı kesimleri eleştirel yaklaşmaktadır. Zira anne kendi çocuğuna aynı eğitimi vermek istiyorsa 5 yaşındaki bir çocuğu zorla okula göndermek gereksiz, değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Ders saatlerinin yarı yarıya azaltılacağı, ders çeşitliliğinin ortadan kaldırılacağı, öğrencilere öğleye kadar akademik dersler verileceği öğleden sonra gelişim ve beceri atölyelerinde beceri eğitimi verileceği, sınavla öğrenci alan okulların sayılarının azaltılacağı ve öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirileceği, veriye dayalı öğrenci takip sisteminin oluşturulacağı, öğrenciler üzerindeki sınav baskısının süreç içerisinde azaltılacağı ifade edilmektedir.
2023 Eğitim Vizyon Belgesi görüldüğü üzere 5 yıllık sürece yayılarak yapılması planlanan düzenlemeleri içermektedir. Mesela haftalık ders yükü yarı yarıya nasıl azaltılacak, haftada 40 saat ders yükü gerçekten de çok fazla. Belki günlük ders yükü 8 saatten 7 saate indirilebilir, indirilmelidir de, Zira liseler üç yıldan dört yıla çıkartılırken öğrencilerin sosyal ve kültürel etkinliklere daha fazla vakit ayırması düşünülmüştü fakat uygulamada hedeften çok uzaklaşıldı ve teorik derslerin sayısı daha da arttı.
Sınavla öğrenci alan okullarının sayılarının azaltılması okullardaki fiziki durumla ve personel niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu anlamda özellikle taşrada yaşayan insanların çocuklarının mağdur edilmeyeceği yöntemler geliştirilmelidir. 2018 Lise yerleştirme sistemi gibi bir sitem eğitim hayatımızın nefes alamaz hale gelmesine zemin hazırlayacaktır.
Sayın Bakanın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi genel itibarı ile çok olumlu. Toplum ve özellikle de eğitimciler artık Türk eğitim sisteminin yapbozlardan kurtulması ve kendi eğitim geleneğini oluşturmasını arzu etmektedir. 2023 eğitim Vizyon Belgesi, 2053 Eğitim Vizyon Belgesi’ne zemin oluşturmalıdır. İyi niyetle bir yola çıkılmıştır, 2023 Eğitim Vizyon Belgesi, kronikleşmiş bürokratik oligarşiye kurban edilmemelidir, eğitim alanından nemalanan grupların sulandırmalarına karşı dikkatli olunmalıdır, eğitimin tüm paydaşları ve elbette eğitimciler konuyu ciddiye almalı ve her türlü desteği vermelidir. 2053 Eğitim Vizyon Belgesinin alt yapısı vakit kaybetmeden oluşturulmalıdır. Çünkü söz konusu olan gençlerimiz, ülkemizin geleceği ve toplumun sağlıklı inşası. Yani iş ciddi… Vesselam.