Her durumun bir sorusu, bir duası ve bir de sadakası olmalı diye düşünüyorum. Soru, o durumda bana düşeni bulabilmek için, dua, bana düşeni yapabilmek için, sadaka ise Allah’tan kolaylık ve yol açıklığı talep etmek için. Bizim beynimiz sorularla çalışıyor ve seçici algımız bize aradığımızı gösteriyor. Sorumuz, ihtiyacımızı ve neyi aradığımızı ifade etmesi açısından çok önemli. Sorusunu doğrultan, doğru cevaba daha kolay kavuşur Allah’ın (cc) izniyle. Soruyu mevcut bilgi sordurur. Eğer bu bilgiler yanlış ise, hiç kuşkumuz olmasın, zihnimiz bizi yanlış taraflara sevk edecek ve yanlış sorular üretecek. Onun bir tık öncesi ise niyettir.

Şimdi ben anneyim diyelim ve çocuğumun iyiliğini istiyorum. Burada niyet doğru. Fakat beni o niyete göre davrandıracak bilgi olmadan eyleme geçersem, inanabilirsiniz ki, eylemin sonucu bir dağda niyet bir dağda kalacaktır. Soru, insanın ilmini, derinliğini ya da sığlığını ortaya koyar. Soru ne aradığımızı ve niyetimizin ne olduğunu gösterir. O zaman ilk önce sorumuzu, duamızı ve sadakamızı verip, zihnimizin ayarlarını düzetelim.

Allah’ım (cc), benim niyetimin doğru olmasını nasıl sağlayabilirim?Niyetimin doğru ve halis olması için gereken şartlar nelerdir?Niyetimin sağlam ve doğru halde durması neye bağlı, ben bunu nasıl sağlayabilirim?Niyet her şeyin başı ise, Senin razı olacağın bir niyeti nasıl oluşturmalıyım?

Bu ve benzer sorularla halis bir niyet talebini zihnimizde oluşturunca, sıra duamıza gelir.

Allah’ım (cc), bana doğru ve halis bir niyeti nasip eyle. Niyetimi sadece Sana has kıl. Niyetimin başka halimin ve davranışlarımın başka olmasından sana sığınırım. Önce niyetimi doğrultmayı, sonra ona uygun davranabilmeyi bana nasip eyle.Allah’ım (cc), niyetim önce Senin razı olman olsun. Ben biliyorum ki, Senin razı olacağın bir çizgiyi yakalayabilirsem, diğer her şey yolunda gider.Bana niyeti iyi olan insanları tanıt, onları örnek almamı ve hayatıma geçirmemi nasip eyle Allah’ım (cc).Ben zayıfım Sen güçlüsün, ben yetersizim Sen yeterlisin, ben isteyenim, Sen veren ve vermeye tek gücü yetensin. Bana Senin razı olacağın niyet ve amel bütünlüğünü nasip eyle ve sonucun da hayır takdir et. Sen her şeye gücü yetensin ey Rahmet-i Rahman (cc).

Bütün bunların hayırla hayata geçmesi niyetiyle sadakamızı verelim.

Şimdi duamızı hatırlayalım ve hayata nasıl geçirebileceğimize bakalım:

“Allah’ım (cc), bana verdiğin bu harika emanetin olan yavrumun yaş dönemi özelliklerini öğrenerek, çocuğuma nasip ettiğin değerleri ve potansiyelleri en üst noktaya kadar geliştirebilmesi için, uygun olan yaklaşım biçimlerini öğrenmemi ve çocuğumu geliştirerek hayata hazırlamamı nasip et.”

Bu duaya göre davranabilmem için önce, yaş dönemi ile ilgili acilen bilgi edinmeliyim. İki buçuk yaşındaki çocuğun özellikleri nedir, onu nasıl anlamalıyım? Çocuğumun ihtiyacını bilmeden ona nasıl davranacağımı kestiremem. Çünkü önce normal ve normal dışı sınırları bilmeliyim.

Gelecek haftanın konusu, iki buçuk yaşın özellikleri…