Son yıllarda İslam ümmetinin yaşadığı sıkıntılarda aktif rol alması nedeniyle birçok devletten daha çok ismi gündemde olan Yusuf El Karadavi’yi Katar’ın başkenti Doha’da bir grup arkadaşla ziyaret ettik. Doha’da genellikle evler duvarlarla kaplı büyük bir avlunun içinde yer alıyor. Üstad Karadavi’nin evi ve çalışma ofisi de dışarıdan sade duvarlarla kaplı ama içerisi çok güzel tezyin edilmiş bir mekân. Bizi oğlu Muhammed Yusuf karşıladı. El Cezire televizyonunda program yaptığı zaman kendisini dinlerdim. Fasih Arapçasıyla benim için bilgilerin yanı sıra pratik yapma fırsatı da olurdu.
Heyet tamamlanınca Üstad Karadavi çalışma ofisinden bizim bulunduğumuz ziyaretçi kabul salonuna geldi. İlermiş yaşına rağmen dinç ve sağlıklı görünüyordu. Katar Üniversitesi’nden bir grup araştırmacıyla çalışmalarını toparlamayı sürdürdüğünü ifade etti. Kitapların toplamının 80 cilt olacağını belirterek Türk yayıncılardan da basım için teklif geldiğini anlattı. Ümmet için özellikle Türkiye ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için dua ettiler. Türkiye’nin ümmet için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptılar. “Ben 93 yaşındayım ve yolun sonundayım ahir ömrümde kitaplarımı yeniden toparlamaya çalışıyorum. Ümmetin en büyük meselesi lidersizliktir. Ümmetin liderlere ihtiyacı var.” diye belirttiler.
Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı olan Yusuf El Karadavi, Türkiye’nin ümmetin şerefi olduğunu ve bu nedenle Türkiye’ye sahip çıkılması gerektiğini bütün toplantılarda dile getiriyor. Arap ülkelerinden bazılarının Katar’a ambargo uygulamaya kalkışmalarında Yusuf El Karadavi’yi de teröristler listesine koydular. Hatta kendisine baskı yapmak için Mısır’da yaşayan kızının hapiste olduğunu öğrendik.
Çoğunluğu fıkıh olmak üzere 150 civarında kitap yazmış Karadavî, Katar’da yaşıyor. 1926 yılında Mısır’da doğan Yusuf El Karadavî küçük yaşta hafız olduktan sonra El Ezher Üniversitesi’nin ilköğretim okullarından üstün dereceyle mezun olmuştur. El Ezher Üniversite’sinde lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır.
Gençlik yıllarında Müslüman Kardeşler Hareketine katılan Karadavî birkaç defa hapse girmiştir. İlerlemiş yaşına rağmen dünya Müslümanlarının meseleleriyle yakından ilgilenmekte ve dünyanın birçok ülkesinde seminer ve konferanslara katılmaktadır.
Üstadın kitapları konusunda internet üzerinde araştırma yaparken İz Yayıncılığın sayfasında çok güzel bir yoruma denk geldim onu sizinle paylaşmak istiyorum.
“Karadavî geçmiş ile gelecek, muhafazakârlık ile yenilikçilik arasında ‘ortayolculuk’(vasatiye) diye anılan akımın önde gelen temsilcilerindendir. Eserlerinde nazariyatın yanında aksiyona da yer veren yazar, dengeli bir İslam anlayışının gelişip yerleşmesi için çaba sarf etmektedir. ‘Sünnetin fıkhı’, ‘makâsıt fıkhı’, ‘öncelikler fıkhı’ gibi kavramsallaştırmaları ve bu çerçevede yazdığı eserleri, İslam’ın sabit prensipleri ile asrın değişen olguları arasında bir denge kurmaya yönelik çabasının ürünüdür. Bu sebeple, bugün de faydalı olan eski görüş ve uygulamalara sahip çıkar, günümüzde içtihat edilmesi gereken konularda içtihat eder, yeniliklere açık kapı bırakır.”
Ömrünü ilim ve amelle birleştiren dava adamı, İslam âlimi Karadavi’nin belirttiği gibi ümmettin lidere ihtiyacı var, ben ona âlimleri de ekliyorum. İlim, amel, ihlâsla orta yolu tutanlara selam olsun.