Fransa denince akla hemen Paris gelir. Oysa Fransa farklı özellikleri ile öne çıkan çok fazla marka şehirlere sahip. Şehirlere farklı misyonlar yükleyerek onları marka hâline getirmişler. Böylece her şehir kendi ekonomisini oluşturmuş. Örneğin Cannes uzun yıllardır farklı fuarlara ev sahipliği yapıyor. Bizim daha çok film festivali ve medya içerik fuarlarıyla bildiğimiz şehirde başarılı emlak fuarları da organize ediliyor. Fransa’nın İspanya sınırına yakın önemli kentlerinden birisi olan Tulus’ta eğitim fuarına katıldım. Burası aynı zamanda dünyanın en önemli iki uçak üreticisinden biri olan Airbus’ın üretim merkezi. Şehrin ekonomisinin amiral gemisi, dünyanın en büyük yolcu uçaklarının üretilmesine dayanıyor.
Tulus, Fransa’nın dördüncü büyük kenti olduğu gibi üçüncü büyük ekonomiye sahip, yaklaşık 1,5 milyon insanın yaşadığı bir şehir. Pirene Dağları’nın Fransa tarafında bulunan şehir, düz bir arazide geniş bir alana yayılmış durumda. Evlerin çoğunluğu kırmızı tuğladan yapıldığı için “kırmızı şehir” lakabı da var buranın. Tulus’ta dört tane üniversite bulunuyor. Şehrin içinden Garbonne Nehri de geçiyor. Bir de “Kanal Midi” diye bir kanal açmışlar.
Tulus’ta “Oksitanca” diye bir dilin varlığını öğrendim. Bu dil Katalanca ile ortak özelliklere sahipmiş. Fransa-İspanya sınırında iki ülkenin başkanları ve ülke temsilcisi tarafından yönetilen “Andorra” isimli bir şehir devletinin resmî dili ise Katalanca.
Tulus’ta Aeroscopia Havacılık Müzesi görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Açık ve kapalı alanlarda insanoğlunun havacılık yolcuğuna dair çok sayıda uçak sergileniyor. Uçuşu durdurulan uçaklardan dev bir Concorde uçağı en çok dikkati çekenlerin başında geliyor. Dünyanın en büyük uçağı Airbus’ın A380 modeli de burada.
Bugüne kadar çok sayıda uluslararası fuara katıldım. Ancak ilk defa üniversitelerin katıldığı bir eğitim fuarında bulundum. Fransa’nın Tulus şehrinde dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda üniversitenin katıldığı Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği (EAİE) tarafından organize edilen 34. Eğitim Konferansı ve Fuarı, akademik iş birliklerine ve ortak projeler yapmaya zemin hazırladı. Türkiye bu etkinliğe DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından “Study in Türkiye” teması ile düzenlenen stantla katılım sağladı. Türk üniversitelerinin büyük çoğunluğu aynı mekânı paylaşarak ülkemizi temsil ettiler. Türkiye’den bağımsız katılım sağlayan üniversiteler de vardı. Ulusal Ajans da bu önemli etkinliğe destek vermiş.
DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, fuara katılan üniversite temsilcilerine verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada “Amacımız, bu tür faaliyetlere ülke üniversiteleri olarak hep bir arada katılım sağlayarak uluslararası iş birliklerimizi artırmak.” dedi. Ulusal Ajans Başkanı İlker Astarcı ise bu önemli etkinlikleri destekleyemeye devam edeceklerini ifade etti. Türkiye’nin Bordo Başkonsolosu Ayşe Şebnem Manav ise yaptığı konuşmada, Fransa’nın bu bölgesinin Türkiye’yi çok fazla bilmediğini anlattı. Üniversitelerin, karşılıklı ilişkilerin artması için daha fazla çaba göstermesini arzu ettiğini belirtti.
Tulus’a dair daha fazla gözlemlerim ve anlatacaklarım var. Bir başka yazıda inşallah.