Bilgi, küreselleşme ve teknolojik gelişmeler son yıllarda olağanüstü bir hızla ilerliyor. Bu durum her sektörde pekçok yeni ihtiyaçları, yeni sonuçları ve yeni değerlendirmeleri gerekli kılıyor. İnternetle beraber bilginin olabildiğince hızlı bir şekilde insanlara ulaşabilmesinin ve dolaşımda kalmasının devlet kurumlarına ve özel sektöre pek çok etkisi görülmeye başlandı.

Artık insanlar sınırları daha kolay aşabiliyor ve diğer insanlardan daha kolay etkilenebiliyor. Bunun yarattığı sonuçlardan biri; insanların, kendini diğerleriyle kıyaslayarak eksik olduğunu düşündüğü unsurların devlet tarafından karşılanmasını talep etmesi oldu. Bu durum, devletleri ve kamu kurumlarını dönüştürmeye de başladı. Sadece toplumun talepleri değil; kurumların ihtiyaçları, nitelikleri ve politikaları da değişmek zorunda artık.

Geçmiş dönemlerde görev tanımı katı sınırlarla çizilmiş kamuörgütleri dahi artık çok daha komplike görevleri yapmak zorundalar. Bilgi teknolojisinin gelişmesi ile günümüzdeki temel niteliklerden biri zıtlıklardır. Bu yüzden internet ve teknolojinin hem yararları hem de zararlarını yakinen görmeye başladık. İnternet ve bilgi teknolojilerinin hayatı kolaylaştıran tarafları olduğu gibi çeşitli sorunlara sebep olan etkilerinin de mevcut olduğu ortaya çıktı. İnternet ve teknoloji kaynaklı psikolojik hastalıklar bunlara örnekolarak verilebileceği gibi bütün bir ülkeyi etkileyebilen hacker saldırıları da meydana gelebilmektedir. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de gerçekleşen saldırının da bu çerçevede okunması gerektiği kanaatindeyim. Konu sadece bir oyun bağımlılığı ve oradan esinlenme değil, artık terör örgütü yapılanmalarının da söz konusu bağlamda incelenmesi gerekiyor.

İnternetin, teknolojinin ve küreselleşmenin olumsuz yansımaları sonucu tehditler, simetrik özelliğinden asimetrik özelliğe evriliyor. Önceki dönemlerde sınırları belli olan tehdit anlayışı yerini bulanıkve anlaşılması güç bir tehdit ortamına bırakmış durumda. Asimetrik tehdit tanımlaması, şu anda insanların huzurunu ve güvenliğini tehdit eden en önemli unsur oldu. Asimetrik savaşın at meydanı artık internet ve bazıları, perdearkasından, internet üzerinden binlerce insanı yönlendirebiliyor. Bir tek paylaşım, insanları sokaklara dökebildiği gibi yanlış bir bilgi ise günlerce sürecek olaylara neden olabiliyor. Örnek olarak, son dönemlerde İngiltere’de Müslümanlara yönelik yaşanan olaylara bakmak yeterli olur diye düşünüyorum. İngiliz yetkililer, manipülasyon yapanları anında yakalayarak ciddi cezalar verdi. Asimetrik savaşların parçası olanlara yönelik, Türkiye’de de hızlı ve ciddi cezalar gündeme gelmelidir.Asimetrik tehditler, dünyanın belirli birbölgesine özgü olmayıp hemen hemen her yerde hissedilmekle beraber, ciddi sonuçlarıylaortaya çıkmaya başladı.Medya yoluyla artık eylemlerin yansımaları bütün dünyada ses getiriyor. Böyle bir ortamda yapılacak çalışmayla, çevreyi analiz etmenin önemi vurgulanarak daha başarılı bir yönetim sisteminin oluşturulmasıgerekiyor. Vesselam…