Okumanın tüm medeniyetlerin kuruluşunda en etkili kuvvet olduğu tüm insanlığın malumudur. Okuyan, eleştiren, yazan ve üreten milletler medeniyet yolculuğunda kaptan köşküne keyiflerince kurulmaktadır. İslam kültürü içerisinde okumanın vazgeçilmez bir yeri vardır. İlk emri “oku” olan bir medeniyetin mensuplarının kitaptan ve okuma gibi soylu bir eylemlerden uzak durmaları kabul edilemez.
Popüler kültürün tüm bulaşıcılığına ve istilasına karşı durmanın yollarının arandığı şu günlerde 81 ilin tamamında bilge nesillerin inşası noktasında yürütülen bir projeden bahsetmek istiyorum. Efendim 2017 yılından beri tüm ülke sathında Bir Bilenle Bilge Nesil Kitap Okuma Projesi yürütülmekte. Daha çok lise öğrencilerinin katıldığı bu okuma programı kendi geleneğini oluşturmak üzeredir. Her okuldan en az bir ekibin on kişilik öğrenci grubu ve bir danışman öğretmenle katıldığı program sessiz sedasız devam ediyor.
Eğitim Bir-Sen ve Genç Memur-Sen’in birlikte yürüttüğü kitap okuma programında her il okutacağı kitabı kendisi belirliyor. Bu yıl en az dört kitapla başladı on binlerce öğrenci okuma serüvenine. Eserler seçilirken genellikle Türk klasiklerinden, Batı klasiklerinden, milli ve manevi yönü olan eserlerden oluşan okuma listeleri oluşturulmaktadır. Özellikle öğrencilerin çok yönlü zihin yapısına sahip olmaları ve eleştirel bakış açılarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Nuri Pakdil ve Yedi Güzel Adam geleneği Maraş Lisesi’nde filizlendi ve meyvesini verdi. Merhum Mehmet Akif İnan’ın kurmuş olduğu Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen aynı geleneğin tüm şehirlerde, tüm okullarda hayat bulması için geçici olanın ve yıpratıcı gündemin aksine kalıcı olanı, ülke ve millet için faydalı olanı tesis etmek istemektedir.
Okuyan insan karanlıkta kalmaz, düşünen insan başkalarının hile ve desiselerine karşı uyanık olur, Yazan insan artık üretmeye başlamış demektir ve sanat, edebiyat, fikir, estetik nihayetinde etik değerler üreten topluluklar olma yolunda emin adımlarla ilerler.
Bir Bilenle Bilge Nesil Kitap Okuma Projesi’ne katılan on binlerce öğrenci okuduğu her kitapla ilgili değerlendirme yazıları yazmakta ve kitapla ilgili çeşitli eleştiriler dile getirmektedir. Yani öğrenciler pasif okuyucu olmaktan çıkıyor aktif ve eleştirel okuma yapan bilinçli okurlar olarak özgün fikirler üretmeye başlıyorlar.
Bir Bilenle Bilge Nesil kitap okuma projesi şehirlerde işbirliği ve paydaşlık kültürüne de katkı sağlamaktadır. Milli Eğitim Müdürlükleri, çeşitli STK’lar ve okullar ve eğitimciler projenin yürütülmesinde çok aktif görevler almaktadır. Bu yönüyle fikirlerin birleştirilmesi, enerjinin doğru alanlara kanalize edilmesi, kalıcı değerler üretilmesi, gençleri akıllı telefon sarmalından kurtarılması gibi takdir edilecek kazanımlar oluşturmaktadır.
Batı kültürü karşısında özgün ve özgür ruhların harekete geçmesiyle varlık gösterilebilir. Yönlendirilen, sınırlandırılan ve provoke edilen çalışmalarla ideolojinin emrinde tek yönlü düşünen ve üreten bireyler üretildi yıllarca. Fakat artık bu milletin evlatlarına fırsatlar sunma ve güvenme vaktidir. Fatih’in 21 yaşında İstanbul’u fethetmesiyle övünen büyükler artık gençlerin bilim, sanat, kültür, teknoloji üretmelerinin önünden çekilmeli, onlara imkânlar sunmalı ve en önemlisi gençlerin fikirlerine değer vermelidir.
Tüm anlatılanların özü Anadolu’da bir okuma eylemi başlamıştır, okuyan insanın itirazı, cehaletle savaşı ve mankurtlaştırma politikalarına isyanı Bir Bilenle Bilge Nesil Kitap Okuma Projesi ile başlamıştır. Önümüzdeki on yıllar içerisinde bu projenin yetiştirdiği Sezai Karakoçları, Necip Fazılları, Nuri Pakdilleri görecektir insanımız. Şimdiden hayırlı olsun.