Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı, DEİK’in organizasyonuyla Afrika çıkarması yaptık. Afrika’nın kuzey ortasında bulunan Cezayir’den başlayarak Afrika’nın batısında, Sahra altı Afrika’da Gambiya ve Senegal’e 3 günlük yoğun tempoyla gittik-geldik. 3 günde 3 ülke binlerce kilometre yol, her düzeyde onlarca görüşme yapıldı. Heyette bakanlar, bürokratlar, iş adamları muhataplarıyla kardeşliğin dostluğun pekişmesi, yeni işlerin yapılması için yoğun çaba sarf ettiler. Bu baş döndürücü trafiğe gazeteciler de şahitlik ettiler.
Devlet erkânın siyasi, jeopolitik ve stratejik işbirlikleri için çalışmaları oldu. Ben işadamlarının katıldığı formları ve ikili görüşmeleri izleme imkânı buldum. Ticaret bakanımız Ruhsar Pekcan işadamları ile yakından ilgilendi. Uçakta başlayan dert dinleme trafiği programın sonuna kadar devam etti. DEİK Başkanı Nail Olpak ekibiyle beraber bütün detaylarla yakından ilgilendi.
Üç ülkede de görüştüğümüz işadamlarını çok heyecanlı, çok arzulu gördüm. Daha çok ne yapabilirim derdindeler. Özelikle inşaat alanında beklentiler yüksek Türklerin kaliteli işler yaptığının bilincindeler. Çok güzel başarı hikâyeleri de ortaya çıkmış. Başka ülke işadamlarının yarım kalmış işlerini zamanından önce bitiren Türk işadamlarından daha fazla proje ile buralarda olmaları bekleniyor.
İş konuşmaları dışında kardeşliğe, dostluğa da önem verdiklerinin altını çiziyorlar. Cezayir, Gambiya ve Senegal ekonomik göstergeleri itibariyle çok güçlü ülkeler değil. Görüştüğümüz işadamları hallerinden çok memnunlar. Bu ülkelerde huzur ortamının olması, Türklerle, yerel insanların birlikte çalışmasının daha fazla iş yapmanın da önünü açmış. Bir işadamı projeler ve çalışanlar konusunda verilen rakamların eksik olduğunu “Daha fazla şirket, daha fazla çalışan var.” diye vurguladı.
Cezayir gibi 43 milyonluk ülkenin ekonomik göstergeleri beni şaşırttı. Ben daha güçlü bir Cezayir bekliyordum. Bu ülkeyi iyi bilen MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Güvercin ise “Abi bu insanlar 1962 yılında bağımsız oldu. Her şey birden olmuyor.” ifadelerini kullandı. Cezayir Fransa’ya karşı bağımsızlık savaşında yaklaşık 1.500.000 insanını kaybetmiş. Fransız’lar yaklaşık 150 sömürdükleri bu ülkeyi terk ederken arkalarında büyük bir facia tablosu bırakmışlar.
Cezayir’den sonra ikinci durağımız sahra altı Batı Afrika ülkesi Gambiya idi. Gambiya ilginç bir ülke, uçaktan inerken tek katlı evlerin ve yeşilin egemen olduğu başkent Banju ana yolların dışında şehirde yollar toprak. Yol kenarları adeta hurda araç mezarlığı ve seyyar satıcılarla dolu. Burada görüştüğümüz yetkililer sağlıktan, inşaata her alanda yatırıma ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar. Yapılan görüşmelerde çok heyecanlılar ve beklentileri yüksek.
Üçüncü durak Senegal idi. Senegal Gambiya göre çok gelişmiş bir ülke. Senegal’i başka bir yazıda değerlendirmek istiyorum. Dakar’da günün sürprizi Prof. Dr. Ahmet Kavas hocanın büyükelçi olarak Senegal’e atanması idi. Cumhurbaşkanımız ismini ilan ettiğinde yan yana oturuyorduk. Tebrik ederim hocam, Allah yar ve yardımcınız olsun.
Afrika’da beklenti yüksek, yapılacak çok iş, alınacak çok mesafe var…