1 Kasım seçimlerinde HDP’nin birinci olduğu bazı Güneydoğu illerinde seçmenler PKK tehdidi altında. Bununla birlikte başta seçmenlerin ve sandıkların güvenliği için görevlendirilecek emniyet güçlerinin de açık hedef olma ihtimali çok yüksek.

Köy köy liste tutan PKK, seçimlerde HDP dışında bir partiye oy verecek seçmenleri tehdit etmeye devam ediyor.

Yüzlerce seçim bölgesine dağıtılacak polis ve jandarma ekipleri her yere yetişebilmek için mecburen küçük gruplara bölünmek zorundalar. Sayıca az olmaları ve birbirilerine uzak olmaları onları PKK’ya karşı açık hedef haline dönüştürecek. Bölgede görev yapan güvenlik güçlerinden alınan bilgilere göre PKK yahut türevlerinin sandık güvenliğinden sorumlu kolluk kuvvetlerine saldırı düzenleme ihtimali çok yüksek.

Bu durumda seçim bölgelerinin birleştirip güvenli bölgelerde oy kullanmaktan başka çare kalmıyor. Sandık birleştirme için ilçe seçim kurullarının yetkisi var. Seçim kurullarında çoğunluk karşı çıkmadığı takdirde seçim bölgeleri güvenli yerlere taşınabiliyor.

İl yahut ilçe seçim kurullarının valiliklerden gelecek talebe hayır demeleri polis ve jandarmanın ikişer-üçer kişi olarak sandıklara dağılmasına sebep olacağından emniyet güçleri PKK’nın açık hedefi haline gelecek.

Bitlis Valiliği’nin geçtiğimiz günlerde kaymakamlıklara ve emniyet güçlerine verdiği talimat sonucunda bir seçim güvenliği raporu hazırlandı. Bitlis’te yapılan seçim güvenliği araştırmasında il genelinde 400’e yakın bölgede sandık kurulduğu ve bunların bir çoğunun, terör örgütü PKK tarafından pusu kurulmaya ve ulaşım yollarının tuzaklanmasına müsait bölgeler olduğu tespit edildi. Kolluk kuvvetlerinin merkeze uzak bölgelere küçük gruplar halinde yayılması durumunda bunlar el yapımı patlayıcı yahut roketle saldırı veya suikast girişimlerine hedef olabilirler.

Bitlis Valiliğinin aşağıdaki değerlendirmesi bölgedeki bütün valiliklere örnek olmalı ve sandıkların birleştirilmesi için YSK’ya müracaat etmeyen kalmamalı:

“1 Kasım 2015 günü yapılacak olan Milletvekilliği Genel Seçimlerinin vatandaşımızın huzur ve güvenliği başta olmak üzere adil ve emniyetli bir şekilde yapılması maksadıyla, …… İlçe Jandarma komutanlığı sorumluluk bölgesinde bulunan özellikle merkeze olan mesafesi uzak, terör örgütleri tarafından pusu kurmaya ve EYP kullanmaya müsait stabilize yollar ile terör tehdidinin bulunduğu değerlendirilen yerler ile bu yerlerde bulunan seçim sandıklarının güvenli bir seçim bölgesinde birleştirilmesi gerektiğine ilişkin teklifler ilçe seçim kurulu başkanlıklarına yapıldı. Bu husus gerek sandık güvenliği gerekse de sandık bölgelerinde görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin güvenliği açısından son derece önemlidir.”