“Yakın zamanda bir travma atlattık. Allah’a (cc) şükür bir bebeğimiz olacağını öğrendik, çok çok sevindik. Doktorumuz bebeğimizde bir hastalık olup olmadığını anlamamız açısından bir test yaptırmamızın iyi olacağını söyledi. ‘Bu ne işe yarayacak?’ dedik, ‘bebeğiniz sağlıklı mı onu öğrenirsiniz’ dedi. ‘Ya sağlıklı değilse?’ dediğimde, ‘isterseniz aldırırsınız’ dedi. Eşimle birbirimize bakıştık, ‘biz asla böyle bir şey düşünmeyiz’ dedik. ‘Bilirseniz içiniz rahat eder’ dedi. ‘Aslında bizim içimiz rahattı. Bir sorun olmadan neden sıkıntı duyacaktık ki?’ Eşimde isteyince, testi yaptırdık, keşke yaptırmasaydık. Test sonucunu görünce, ‘down sendromlu bir çocuğunuz olacak, isterseniz hemen alalım’ dediler. Biz ‘asla’ dedik fakat huzurumuz kaçtı ve ‘ya çocuğumuz down sendromlu doğarsa’ diye çok üzüldük. Sonra, down sendromlu çocuğu olan aileler ile görüştüğümüzde onların ne kadar mutlu olduklarını ve yavrularının ne kadar sevimli olduğunu gördük. Hatta birisinin annesi ‘ben gerçek annelik duygularımı bu oğlumla yaşadım’ diyordu. Bize gelince, doğum olana kadar kimi zaman teslim olduk kimi zaman da karalar bağladık. Sonuçta çok şükür, eli ayağı sağlam nur topu gibi bebeğimiz oldu. Önce oğlumuz sağlıklı doğdu diye şükrettik, sonra da bu kadar krize girdiğimiz için kendimizi çok ayıpladık. Allah’tan (cc) gelene razı olamamıştık. ‘Eğer Allah (cc) böyle bir çocuğu bize verecekse bunun kolaylığını da verir ve kim bilir ne güzellikler yaşatır’ diyemedik ve bu bizi çok üzdü.”
“Düşünüyorum da, bu kadar yanılma riski olan bir cihaz, halâ neden aktif olarak kullanılıyor? İnsanı yaşatmak üzere görevli, yeminli olan doktorlar, bu kadar kolay nasıl ‘hemen alalım’ diyebiliyor? Ya biz inanıp aldırsaydık ne olacaktı? Sonra öğrendik ki bizim gibi yüzlerce aile var ve hepsinin çocukları normal doğmuş. Diyelim ki test sonucu doğru çıktı, bir doktorun ‘bunu hemen alalım’ deme hakkı var mı? Bu cihazı hala kullanıp insanları bu kadar sıkıntıya sokmaya hakları var mı? Doktorlar, down sendromlu dedikleri bebeklerin çoğunun normal doğduklarını öğrendikleri halde, ‘sağlıklı doğma ihtimali yüksek’ diye neden söylemiyorlar? Bu testler bir noktada nesli azaltmanın bir yoluna mı dönüştü? Bu saçma uygulamanın altında neler var? Bizim çektiğimiz sıkıntının bedelini kim ödeyecek. Sağlıklı olduğu halde down sendromlu diye aldırılan çocukların vebalini kim üstlenecek? Pek çok test, aşı ve diğer uygulamalar, mantıksız gerekçelerle insanlara sunuluyor ve sorgulamayan herkes bunları uyguluyor? Bunlardan kimin cebi doluyor, insanlara neler olduğunu kim umursuyor?”
“Devlet hastanelerinde, ana çocuk sağlığı ve aile hekimliklerinde, pek çok uygulama ücretsiz yapılıyor, hiç özele gerek yok. Tedavi etmeyen ve çoğu kere yanlış sonuç veren ve belki de pek çok çocuğun sağlıklı olduğu halde kürtajla hayatına son verdiren bu teste ve bu tutuma yetkililer dur demeli. Aileler de sormadan araştırmadan her uygulamaya ‘evet’ dememeli. Bilinçli olunmalı, gerektiğinde hesap sorulmalı ve yine gerektiğinde mücadele edilmeli.”
“İnsan hayatı bu kadar basit ve ucuz olmamalı.”