Bilindiği üzere kamu çalışanları 1 Ağustos’tan beri toplu sözleşme görüşmeleri yapmakta.  Öncelikle sürecin süre darlığından dolayı sağlıklı yürütülemediği ile ilgili eleştiriler yapılmaktadır. Zira yaklaşık 5 milyon çalışan ve emekli için yapılacak olan görüşmeler 20 günde tamamlanacak 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak.

Kamu işveren heyeti iki yıl için toplamda yüzde 11.5 zam önerdi. 19 Ağustos itibarı ile iki puanlık iyileştirme yapıldı ve iki yıl için yüzde 13,5’lik zam oranı önerildi.

Toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlığı yürüten yetkili konfederasyonun başkanı Sayın Ali Yalçın ve heyeti kamu çalışanlarının maaşlarında 2020 için 8+8, 2021 yılı için ise 6+6 iyileştirme yapılmasını, büyümeden kamu çalışanlarına pay verilmesini talep etmişlerdi. Talepler taban tarafından çok makul karşılanmış,  taleplerin karşılanması beklentisi ve ümidi yüreklerdeki yerini almış durumdadır.

Kamu işveren heyetinin önerdiği oranlar ile yetkili konfederasyonun talep ettiği oran arasında çok büyük farklar bulunmakta. Peki, 20 Ağustos’a kadar uzlaşma olmazsa süreç nasıl işleyecek?  Prosedür olarak söz hakem heyetine kalacak. Fakat anlaşmazlıkla sonuçlanan süreç sonrasında Memur Sen ve diğer konfederasyonlar eylem kararı alabilir.

Eylem kararı ise esasen kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi anlamında farklı durumlar ortaya çıkarabilir. Alandaki 3 milyona yakın kamu çalışanı ve 2 milyon emekli işin masada bitirilmesini istiyor. Son bir yılda marketlerdeki enflasyon yüzde kırklara varmışken, giderle gelir arasındaki makas iyice açılmışken, Merkez Bankasının enflasyon tahmini bile önerilen oranın kat kat üstünde iken kamu işveren heyeti sahanın ve mutfağın gerçeklerine göre adım atmalıdır. Aksi takdirde Memur Sen eylem kararı alabilir ve çalışma barışı ve sosyal ahenk yara alabilir. Türkiye’de ilave bir gerginliğe gerek olmadığı kanaatindeyiz.

Memur Maaş artışları ile ilgili birkaç öneri

Her yıl Merkez Bankası enflasyon tahmini yapıyor ve son 7 yıldır hiçbir enflasyon tahmini tutturamadı. Tahmin edilen oran üzerinden değil de bir önceki yıl içerisinde gerçekleşen enflasyon oranı üzerinden  zam verilebilir.

Enflasyon artı büyümeden belli oranda pay aktarılarak ücretlerde iyileştirme yapılabilir.  Gerçekleşen enflasyon, verilen zam oranını hangi ayda yakalıyorsa o aydan itibaren enflasyon farkı ücretlere yansıtılabilir.

Temel bir artışa ilaveten çalışma şartlarına göre işin zorluğu ve riski oranında ilave ödemeler yapılabilir.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayı zafer ayıdır ifadelerini kullanmıştı. Kamu çalışanları müjdeli haberler beklemekte, aksi takdirde Ağustos ayı  sendikaların eylem kararı ile sıcak geçeceğe benziyor