Adetimdir… Sene sonu yaklaşırken gişe verilerini inceler, değerlendirme yaparım. 2017’yi bitirmemize iki buçuk ay kalmışken yine bir göz atayım dedim. Gördüğüm manzara umut verici…

Daha yılın bitmesine 10 hafta varken 50 milyon seyirci barajını aşmış durumdayız. Bu, son 13 senenin aynı dönemine göre en iyi veri. 2016’ya göre artış yüzde 20 civarı. Böyle gidecek olursa seneyi de aynı oranda artışla tamamlarız.

2015’te 60 milyonu aşan bilet satış miktarı, 2016’da 58 milyona gerilemişti. 2017’nin, 2015’i de hayli geride bırakması işten değil artık. İddialı yapımların bir bir vizyona girdiği günlerdeyiz. Tam da sezonunda olmamıza rağmen bilet satışları biraz solgun gibi ama genel itibariyle sektörde canlılık olduğu aşikâr.

Gişede rekorların kırıldığı yıllarda dikkat çeken ayrıntı, en çok izlenen iki film… Recep İvedik ve Düğün Dernek’in devam filmlerinin vizyona girdiği senelerde genel veriler de artış göstermiş.

Aynı şekilde vizyondaki bereketi besleyen yine komedi filmleri.

Zaman zaman da yabancı yapımlar bir araya geliyor ve gişeye hareket geliyor. Hızlı ve Öfkeli, Batman, Karayip Korsanları gibi aksiyon-macera türündeki yapımlar sinema salonlarını haraketli kılıyor.

Manzaranın sinemamızdaki yansıması için vizyona giren Türk filmlerinin sayısına bakmak gerekiyor. Misal, son yıllarında rekorunun kırıldığı 2015’te vizyona giren yerli film sayısı 100’ü geçmişti. 2016’da bu sayı 105 oldu. Bu yıl daha şimdiden 110 yeni film seyirciyle buluştu. Görüşüne bakılırsa bu sayı 120’yi geçecek.

Televizyonun ve sinemanın birbirini beslediği dönemin zirvesindeyiz. Dizilerde ön plana çıkan isimler sinema filmi yapınca gişe coşuyor. Sinemadaki üretim artıp, ödüller çoğalıp, sinema alışkanlığı oturunca da televizyondaki yapımların standardı doğru orantılı bir seyir izliyor.

Son bir not düşeyim…

Gişe verisi her şey demek değil. Üretilen filmlerin niteliği hayati derece önemli. Fekat madalyonun her iki yüzü de kıymetli. Sektör gelişecek ki nitelik artsın. Nitelik artacak ki sektör gelişsin.

Umudumuz odur ki, sektördeki gelişimle paralel olarak nitelik artsın.