Havaların yavaş yavaş serinlemeye başladığı şu günlerde çevrenize bir bakın, bazılarının bağışıklık sistemi ciddi sınavlardan geçiyor. Hava değişimine bir de seyahat etme durumu ekleniyorsa, sağlıkla ilgili problemler bir türlü bitmek bilmiyor. Sıkıntılar haftalarca devam edebiliyor.

Önceki yazılarımızdan bağışıklık sisteminin yüzde altmışının sindirim sisteminde olduğunu hatırlarsak, aradaki bağlantıyı daha kolay kurabiliriz. Mevsim geçişlerinde vücut, değişen hava ve iklim şartlarına uyum sağlamaya çalışır. Yani bir anlamda, bu uyum sürecinde bağışıklık sistemi daha aktif olur. Seyahat sırasında ise, hem iklim değişiklikleri hem de değişen beslenme şartları sebebiyle bağışıklık sistemi üzerinde yine ciddi bir yük vardır. Çünkü ağızdan alınan her gıda, bağışıklık sistemi tarafından önemli bir kontrolden geçirilir.

Araştırmalar, bağışıklık sisteminin iyi çalışmasında insan vücudunda yaşayan mikroorganizmaların (bakterilerin) yani kısaca mikrofloranın da çok etkili ve önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Bu bakteriler, bağırsaklardaki mukus salgısı içinde farklı çeşit ve farklı yoğunluklarda bulunur. Hastalık yapıcı diğer mikroplar, bu bakteriler tarafından farklı yöntemlerle sınırlanır ve engellenir.

Mikrofloradaki bakteriler, bazı maddeler salgılayarak ( doğrudan etki) veya bağışıklık sistemi hücrelerini uyararak ( dolaylı etki) hastalık yapıcı mikroplara karşı etkin bir şekilde savunma yapar.

Amerika’da Weill Cornell Tıp ile New York Seyahat ve Tropikal Tıp Merkezi tarafından ortaklaşa yapılan çalışmalarda, özellikle seyahat etmenin hastalık yapıcı etkenler olmasa da, bağırsak mikroflorası üzerinde bir değişime sebep olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte seyahat esnasında beslenmenin daha çok sebze, lif ve doğal prebiyotik ( yani yoğurt, turşu vb.) açısından zenginleştirilmesinin, yolculuk sırasında muhtemel ishal ve diğer bağırsak problemlerini azalttığı belirtilmiştir.

Bağırsak mikroflorası aslında genel vücut sağlığı ile çok yakından ilişkilidir. Beslenmeye bağlı olarak doğrudan etkilenen mikroflora, eğer dengeliyse ve kişi bunu doğru bilgilerle iyi yönetebiliyorsa, seyahat esnasında da etkilenme minimal düzeyde olacaktır. Önemli olan diğer bir nokta, kişide eğer genel bir halsizlik, enfeksiyon, bağırsak problemleri, grip, nezle vb. ateş gibi belirti ve şikayetler varsa, bu durumda seyahati ertelemek ve istirahatle birlikte şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar yapmak çok daha isabetli olacaktır.

Bu vesile ile siz değerli okuyucularımızın Kurban Bayramını şimdiden tebrik eder, sevgi, huzur, selamet ve bereketle güzel bir bayram geçirmenizi dilerim…

Yazarın web adresi: www.emineakin.com