Pastaneleri küçümsemek istemem elbette ama butik pastacılık yapan bu kadınlar ortaya muhteşem sanat eseri pastalar çıkarıyor. İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan Helal Expo 2021’de Taşpakon tarafından düzenlenen ve jüri başkanlığını ünlü pasta eğitmeni Sevda Şişik’in yaptığı bir yarışmada ödül alan kadınlardan bir kısmını bugün size tanıtmak istiyorum. Ayrıca evinde sağlıklı çikolata yaparak çocuklarını geçindiren Nermin Hanım’dan da bahsedeceğim.
Sevda Şişik
Taşpakon tarafından 25-28 Kasım 2021 tarihlerinde Helal Expo 2021’de düzenlenen Pastacılık Yarışması Jüri Başkanı Şef Sevda Şişik, İstanbul’da doğup tahsilini de burada tamamlıyor. Asıl mesleği bilgisayar öğretmenliği olan Sevda Şef, butik pasta işine girmeye, daha doğrusu PastaAnne olmaya, dilini bilmediği bir ülkeye geldikten ve kızı doğduktan 1 sene sonra karar veriyor. Halen Almanya’da devam eden bir iş hayatının içinde olan ve kadının ait olduğu en güzel yerin mutfak olduğunu belirten Sevda Şef, “Hem işimizi hem aşımızı bir arada yapalım isteğinden yola çıktık. Ama insanın işi öğretmek olunca sadece mutfakta olmak yetmedi. Önce sosyal medyanın gücünü kullanarak ‘Workshop Günlüğü’ sayfası aracılığı ile online eğitimler düzenledik ve birçok mecrada köşe yazıları yazdık. Öğrencilerimizin sayısı arttıkça insanlara umut olduğumuzu gördük. En son Türkiye’de düzenlenen butik pasta yarışmalarında Almanya’dan gelerek jüri başkanlığı yaptım. Kendi adıma ev hanımlarına butik pastacılık konusunda ışık olduğum için mutluyum” demektedir.
Tülay Aşık
Hataylı ve 5 çocuk annesi Tülay Aşık, 2 yıldır butik pastacılık sektöründe bulunuyor. Bu işe girmesinin nedenini kızlarını okutmak olduğunu belirten Tülay Şef, “Pastacılık yaşam kaynağım oldu. Doku çalışmak özel ilgi alanım. Helal Expo 2021 yarışmasında bronz madalya kazandım. Yarışmaya ‘Anka'nın Bungolav Evi’yle katıldım. İnsanlardan uzakta, izole bir hayat süren Anka'nın küllerinden yeniden doğuşunu ve hikâyesinin kendi zamanını beklediği bu evle küçükte olsa samimiyetin, huzurun, sadeliğin ve mutluluğun kapılarını açmak istedim ”diye anlatıyor ve hikâye burada bitmedi henüz yeni başlıyor diye de ekliyor.
Lale Tuna
2 kız annesi Erzurum doğumlu Lale Tuna Şef’in bir kızı Münih’te üniversitede okuyor. 6 yıldır butik pastacılık işiyle uğraşan Lale Şef, pastacılık alanında birçok eğitim almış ve birçok pastanede de çalışmış. Şef, ilk kez bir yarışmaya katıldığı halde Helal Expo 2021’de minyatür dalında altın madalya kazanıyor.
Kadriye Arslan
Bilgisayar mühendisliği okuyan bir evlat annesi Kadriye Şef’in hikâyesi, 2016 yılında Tokat Merkez’de belediyenin açtığı Behzat Hanımeli Merkezi’nde yiyecek ve pastacılık kursuna giderek başlıyor. Eğitmen Özlem Mıdık Hoca’nın desteğiyle kursları bitiren Kadriye Şef, aşçılık ve pastacılık ustalığı ve usta öğreticilik belgelerini alıyor. 3 yıldır da Tokat halk eğitim merkezine kayıtlı usta öğretici olan Şef, Helal Expo 2021 yarışmasına Sevda Hoca vesilesiyle katılıyor. Tokat motiflerini işleyen bir pasta ve Türkiye’nin simgelerinden, İstanbul’un incisi Ayasofya’yı işleyerek katıldığı yarışmada büyük bir başarı elde ediyor.
Gökçe Daşkaya
1994 yılında İzmit’te doğan Gökçe Daşkaya, Sakarya Üniversitesi Felsefe bölümü mezunu. Temel butik pastacılık ve tanınmış butik pasta şeflerinden eğitimler alan Şef, son iki yıldır kendi de eğitim vermeye başlamış. Helal Expo 2021’de Minyatür dalında bronz madalya kazanan Şef, katıldığı ilk yarışma Mart 2018’te ‘Uluslararası Master Of Cake İstanbul’ yarışmasında gümüş, Eylül 2018’de ‘Uluslararası Master Of Cake Ankara’ yarışmasında Minyatür dalında altın ve Kutlama Pastaları dalında da gümüş madalya kazanıyor. Gökçe Şef, 2019’da ‘Uluslararası Master Of Cake Samsun’, 28 Aralık 2020’de Evren Dağdeviren’in moderatörlüğünde ‘Masal Klasikleri’, ‘2000’li Yıllar’ adlı koleksiyon ve 29 Ekim 2021’de Dilek Dağlı moderatörlüğündeki ‘Memleketim’ adlı koleksiyonlarda da yer almış.
Fidan Baydar
1977 İstanbul doğumlu ve bir göçmen kızı olan Fidan Baydar evli ve iki çocuk annesi. Kurumsal olarak çalıştığı iş hayatını bırakan Fidan Şef, evinde butik pastacılık yapmaya başlıyor ve girdiği ilk yarışma olan Helal Expo 2021’de gümüş madalya alıyor. Aynı zamanda Fatih Belediyesi karınca proje ekibinde pastacılık eğitmenliği de yapan şefimizin hedefi İleride yurt dışı pasta yarışmalarında bayrağımızı dalgalandırmak.
Arzu Yıldız
Afyonlu ve İki çocuk annesi olan Arzu Şef, Kahramanmaraş Elbistan’a gelin olarak gitmiş ve yaklaşık 7 yıldır da evinin geçimini gerçekten çok sevdiği pastacılık yaparak sağlıyor. İki sene önce doktorların yüzde 90 felç kalırsın dedikleri çok büyük bir hastalık atlatan Fidan şef, birçok ameliyat ve yürüme zorluklarına rağmen yılmamış, çok çabalamış ve son olarak katıldığı helal Expo yarışmasında gümüş madalya almış bir şef. Hedefi, butik pastacılık konusunda daha iyi bir yerde ve ünlü bir şef olmak.
Burcu İyice
İzmirli Burcu İyice, Ankara'da yaşayan 2 çocuk annesi bir öğretmen. Çocuklarla hep iç içe olan ve onları çok sevdiğinden kendince butik pastacılığı hobi edinen Burcu Şef, yaklaşık 10 aydır bu işi yapıyor. Kendisini en çok cezbeden şeyin, şeker hamurundan figürler yapıp kafasındaki masal dünyasını pastalara aktarabilmek olduğunu belirten Burcu Şef, henüz yolun başında iken bir tasarımının altın madalya ile ödüllendirilmesinden çok mutlu olmuş. Zihnindekileri önce kâğıda sonra pastalarına aktaran şefin hedefi, her zaman kendisini bir adım geçmek ve iyi bir figürist şef olmak.
Seda İspir
Bursa’da doğan ve Nilüfer ilçesinde yaşayan Seda İspir evli ve bir kız çocuğu annesi. Ev hanımı olan Seda şef evinde kızına ve sevdiklerime pasta, cupcake ve kurabiyeden minik hediyeler yaparken aldığı bir pasta siparişi ile butik pastacılık işine başlıyor. 2 yıldır sevdiklerinin desteği ve lezzet konusundaki aldığı beğeniler ile sektörde hızla ilerleyen şef, aldığı online eğitimler sayesinde Helal Expo 2021’de kutlama pastası kategorisinde gümüş madalya alıyor. Şef, pasta eğitmeni olmak ve güzel insanlarla kahve yudumlarken hoş sohbet edeceği minik bir mutfak atölyesi açmayı hedefliyor.
Naturel Çikolata
2 çocuk annesi ve Ankara’da yaşayan Nermin Hanım, bir anlamda bu sağlıklı yaşam hikâyesine hüzünlü bir başlangıç yapmış. Annesinin hastalığı nedeniyle evde sağlıklı tatlı atıştırmalık arayışında iken karşısına vegan çikolata çıkmış. Bu ham ve vegan çikolatayla başlayan tatlı yolculuk, talebin ve güvenin de artmasıyla daha çeşitli ama doğalda kalarak yelpazeyi genişletmiş. Rafta bekleyen hiç bir çikolata yapmadıklarını söyleyen Nermin Hanım, tamamen siparişle ve taze taze hiç bir ilave katkı kullanmadan evde el emeği ile ürünlerini yapmakta olduğunu belirtiyor. Ayrıca bilgi ve becerileri ile yeni bir is modeli arayan kadınlar için tecrübelerini aktaran Naturel çikolata, bir kurs görevi de icra ediyor. “Yemediğimizi yedirmiyoruz” sloganıyla hareket eden ve bu “Çikolatayı yiyecek her türlü insanın hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir” diyerek faaliyetlerini devam ettiren Naturel Çikolata, bu işin tamamen evden üretim yapan bir kadın girişimcilik yolculuğu olduğunu belirtiyor. Özel günlerde yenilen tüm çikolataları yapan Naturel Çikolata’nın hedefi, kendisine duyulan bu güveni korumak ve yetişebildiği her eve sağlıklı çikolatayı ulaştırmak.