Özel belgede sahtecilik suçu 5237 Sayılı TCK’nın 207. maddesinde düzenlenmiştir. Özel belgede sahtecilik suçu, hukuken geçerli olan ve kendisine bir değer atfedilen özel belgenin, sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi ve kullanılması şeklinde oluşur. Özel evrakta sahtecilik suçu, kamu güvenine karşı işlenen suçlardandır.
Özel belgede sahtecilik suçunun konusu, fatura, kira sözleşmesi, dilekçe gibi özel evraklar olup, resmi makamların düzenlemekle yetkili olduğu evraklar ile kişilerin düzenlemesine rağmen kanunun resmi evrak olarak kabul ettiği bono, çek gibi evraklar resmi evrakta sahtecilik suçunun konusunu oluşturacaktır.
SUÇUN UNSURLARI
· Suçun manevi unsuru kasttır. Bu suç açısından özel kast aranmayacak olup, genel kast yeterli kabul edilecektir.
· Özel evrakta sahtecilik suçunun oluşabilmesi için belgenin aldatma kabiliyetinin bulunması gerekir. Sahteliği ilk bakışta anlaşılabilecek bir evrakın varlığı durumunda özel evrakta sahtecilik suçu oluşmayacaktır.
· Özel belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için belgenin bir zarar doğurma ihtimali mevcut olmalıdır. Bu anlamda zararın doğmuş olması gerekli olmayıp, zarar ihtimali suçun oluşumu için yeterlidir. Bu nedenle de özel evrakta sahtecilik suçunun oluşabilmesi için, hukuken bir netice doğurabilecek bir evrakın varlığı söz konusu olmalıdır.
· Özel evrakta sahtecilik suçunun oluşabilmesi için, belgenin sahte olarak düzenlenmesi ya da değiştirilmesinin yanı sıra, belgenin kullanılması gerekmektedir. Kullanmadan maksat, belgenin, hukuki bir sonuç doğuracak bir işlem için ibraz ederek yürürlüğe sunma çabasıdır.
SUÇUN İŞLENME ŞEKİLLERİ
Özel belgede sahtecilik suçu 3 seçimlik hareketle işlenebilir.
· Suçun işlenişindeki seçimlik hareketlerden ilki, özel bir belgeyi sahte olarak düzenlemektir. Gerçekte hiç olmayan özel bir belgenin, fail tarafından gerçekte varmış gibi, sahte evrakın düzenlenmesi ile oluşur.
· Özel evrakta sahtecilik suçuna vücut veren ikinci seçimlik hareket, gerçek bir özel belgeyi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek şeklinde oluşur. Suçun bu işleniş biçiminde var olan özel belge üzerinde silmek veya ilaveler yapmak suretiyle değişiklik yapılmaktadır. Mevcut olan özel belge üzerinde sahtecilikten söz edebilmek için, yapılan değişikliğin aldatıcı nitelikte olması gerekir. Aksi takdirde, özel belgeyi bozma suçu oluşur.
· Suçun işlenmesindeki üçüncü seçimlik hareket ise bir başkası tarafından sahte olarak üretilmiş olan özel belgenin kullanılmasıdır. Suçun bu şeklinin cezalandırılabilmesi için, belgeyi kullanan kişinin belgenin sahte olduğunu bilmesi gerekmektedir.
ÖZEL BELGEDE SAHTECİLİK SUÇUNUN CEZASI
· Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 207/1)
· Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (TCK 207/2 )