Ormanda kurtlar arasında büyüyen çocuk. Ne kurttur, ne insan. Allah vergisi mi? Değil elbet. Tam olarak insandır. Bir gün elbet ailesine kavuşur. Ya da insanların arasına döner.

Tanıdık bir hikâye. Daha önce defalarca filme alındı. Yeniden film yapmaya gerek var mı?

Sinema tarihinde defalarca olduğu üzere hikâye yeniden sinema yapıldı. Perdeye değil, Netflix’e bu defa…

Malumunuz, Netflix sinema perdesinin en güçlü muadili şu an. Dünya çapında milyonlarca abonesi var. Netflix’e içerik koyduğunuzda anında milyonlara ulaşıyor. Aynı hızla internete de düşüyor. İzleyiciye ulaşamamak gibi bir dert yok.

Ve Netflix, yeniden yapım olsun ya da olmasın dünyanın dört bir yanındaki film endüstrilerine üretim yaptırıyor.

Yeni orman çocuğu konsepti için Hindistan tercih edilmiş.

2016’da Walt Disney tarafından “The Jungle Book” ismiyle sinemaya çıkmasına rağmen Netflix yine de filmi yaptırmış.

“Bu hikâye daha önce defalarca film yapıldı, niye yeniden çekelim ki” diyenler için bu notu bırakıp devam edelim…

Netflix yapımı filmin ismi “Orman Çocuğu Mogli”… Orijinal ismi “Jungle Book: Origins”… “All the Mowgli Stories” eserinden uyarlama… Yönetmeni Andy Serkis.

Serkis aynı zamanda oyuncu ve yazar. İngiliz aktör, bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı yapımlarda hayat verdiği karakterlerle tanınıyor. Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum bunlardan biri…

Orman Çocuğu Mogli Hindistan’da yaşamaktadır. Film de haliyle Hindistan kültürüne göre kodlanmış. Misal; kötü kaplan karakter, ormanda karışıklık çıkarmak için sığırları öldürür. Hintliler için kutsal olan hayvanın öldürülmesi, insanların ormana bakışını olumsuz zedeler.

Mogli bu ortamda kurtlar tarafından büyütülür. Ayı Baloo ve panter Bagheera’nın koruması altındadır. ‘Çirkin ördek yavrusu’dur Mogli. Kurtlara ve ormana kendini kabul ettiremez bir türlü. İnsanların arasına dönmek de istemez. Sonra olaylar gelişir ve Mogli insanların arasına döner. Fekat çok sürmez. Orman hayatını düzene sokmak ve insanoğlu ile hukuku muhafaza edebilmek için kendini ispat eder. Orman, Mogli’yi kabul eder. Hem ne kabul etme…

Konuya dair daha fazla ipucu vermeyelim…

Film, büyük oranda ‘masada’ kotarılmış. Hayvan karakterler gerçekçi şekilde resmedilmiş. Aksiyonu yüksek ve başarılı animasyonlarla akıcı bir iş çıkarılmış.

Serkis, önceki tecrübelerini yeni filmine başarılı şekilde aktarmış. Netflix matematiğine uygun iş çıkarılmış. Seyirlik yani…

Yeni Orman Çocuğu, sinemamıza bir şey kayacak cinsten değil. Milyonlarca kişinin izleme garantisi ile prodüksiyonu yüksek tutulmuş bir film olmuş.

Oyunculuklar da film matematiğine gayet uygun. Başrol Rohan Chand başarılı bir performans sergilemiş. Bebek Mogli ise fazlasıyla tatlı.

Çocuklar ve hayvanlar ile çalışmanın en denli zor olduğunu sinemacılar bilir. Hayvanları masada halletmiş olsa da “insan+hayvan” uyumunu iyi yakalamış Serkis.

Orman Çocuğu’nun genel mesajı bu filmde de omurgayı oluşturuyor: İnsanoğlu doğayı pervasızca yok ediyor. Bunun sonunda felaket yaşanması da kaçınılmaz. Mogli -şimdilik- felaketi önlüyor. Peki, ya sonra…

Filmde elbette Hindu inancının temeli olan öğretiler mesajı şekillendiriyor. Reenkarnasyonu alt metinde hissediyorsunuz. Sığırın kutsallığı ve çok tanrılı bir yapımın muhafazasının zarureti de alt metinde…

Bunları öngörerek filmi izleyiniz…

Hasılı…

Ormana iyi davranalım. O bize kötü davranmaya karar vermeden önce…