Türkiye Yazarlar Birliği’nin misafiri olarak memleketim Erzurum’daydım. Yılın Edebiyat, Sanat ve Fikir Adamları ödüllerinde, TVNET için hazırladığımız Kitap Kokusu programı yılın televizyon programı seçildi. Bu vesileyle bizi bu onura layık görenlere teşekkür etmek istiyorum. Marifetin iltifata her zamankinden daha fazla tâbî olduğu şu zamanda kitap ve kütüphaneyle ünsiyet üzerine kurulmuş bir programın taltif edilmesi takdire şayan. Kitap Kokusu programını yapmamıza imkan tanıyan televizyon yöneticilerimize ve esas ödülü hak eden ekibimize hassaten minnettarım.

Erzurum’da doğmuş, Bursa’da büyümüş, İstanbul’da ikamet eden biri olarak memleketimde böyle bir ödül almış olmak duygulandırdı açıkçası. Mezun olduğum Atatürk Üniversitesi’ne de seneler sonra gitmek güzeldi.

Bunca güzellik arasında Erzurum’un değişen yüzüne de şahitlik ettik elbet. Mezun olduğum 2003’ten beri şehrin merkezi tam manasıyla karakter değiştirmiş. Dört bir köşede yükselen AVM ve birbirinin kopyası yapıları saymazsak, tarihi eserlerin restorasyonu, yerel yönetimin kültür ve sanat faaliyetlerine meyli, gençlerin alakası ve yakın zaman için planlanan projeler umudumuzu arttırıyor.

İnsan gerçekten hayret ediyor.

Böylesi özgün bir sanat dalının yaşatılması ve bitmemesi için neden köklü adınlar atılmaz, anlayamıyorum.

Keyifli atışmalarıyla alkış alan aşıklar da özellikle İstanbul’un ilgisizliğinden şikayetçi. Erzurum’a her gelenin davet sözü verdiğini, sonrasındaysa ses seda çıkmadığını söylediler.

Haklı gibiler. Buradan çağrımız olsun; Erzurum başta olmak üzere açıklık ve halk ozanlığı müessesesini ayakta tutan isimlerin de marifetinin iltifata tabi olduğu unutulmamalı. Doğaçlama üzerine kurulu bu gelenekte moral-motivasyon unsurunu etkisi göz önüne alınarak faaliyetler düzenlenmeli.

Yazarlar Birliği gibi kurumların faaliyetleri de basında daha çok yer almalı ve belediyeler başta olmak üzere kamu kurumları ve özel sektör tarafından desteklenmeli. Erzurum’da Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Aziziye ilçesinin genç başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ın bunu yaptığına şahitlik ettik. Artarak devam etmesi temennisiyle…

Kültür faaliyetlerinin yerel bazda fazlasıyla önem kazandığı, hatta birçok yerel yönetimin, şehirlerin kültür ruhunu ayakta tutma seviyesinde olduğu göz önüne alınınca, elini taşın altına koymak durumunda olanların adresi de kendini gösteriyor.

Güzel memleketim Erzurum’dan ihsan manzaraları ve temenniler böyle.

İhsanı bol yarınlara inşaAllah…