Türk eğitim sisteminin vazgeçilmezi merkezi sınavlar. Yaklaşım 3 milyon öğrenci bu yıl merkezi sınavlara girerek gelecek planlamasında iyi bir yer edinme mücadelesi verecek. 1 Haziran Cumartesi günü lise giriş sınavları yapılacak. 15-16 Haziran tarihinde ise üniversite giriş sınavları yapılacak.
Son yılarda yaşanan sistem değişiklikleri eğitim camiasını ve velileri zor durumda bıraktı. Özellikle süreç başladıktan sonraki değişikliklere tüm taraflar itiraz etmekte. Geçtiğimiz yıl TEOG sisteminin kaldırılması ve LGS sisteminin hayata geçirilmesi süreci çok başarılı yönetilemedi. TEOG sistemine göre hazırlanan öğrencilere LGS sistemi merkezli sorular soruldu. 2019 yılında LGS sistemi gerçek anlamda ürününü verecek. Zira 8. Sınıf öğrencileri bir yıldır Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı örnek sorulara göre hazırlıklarını yapmaktadır.
8. sınıf öğrencileri son haftayı nasıl değerlendirmeli?
LGS’ye girecek öğrencilerin sınav giriş belgeleri yayınlandı. Yaklaşık 1 milyon öğrenci tatlı bir heyecan yaşamakta. Özellikle öğrenciler yeni nesil sorularla tanıştılar. Klasik sınav hazırlığı neticesinde verilen yöntemler pek işe yaramıyor. Okuyan, okuduğunu farklı boyutları ile yorumlayabilen, grafik yorumlama yeteneğini geliştiren, problem çözme kabiliyeti öğrencilerin daha başarılı olacağı bir sınav LGS. Peki son bir hafta nasıl değerlendirilmeli?
Öğrenciler yaklaşık 10 aydır okulda, yetiştirme kurslarında bireysel çalışmalarla yoğun bir dönem geçirdiler. LGS hazırlık sürecine dahil olmayan ya da süreci değerlendiremeyen öğrenciler için son hafta çok bir kazanım elde ettiremeyebilir.
Hazırlık sürecinde emek veren öğrenciler son günlerde her gün bir deneme sınavı yapabilir. Konu bazlı eksik konular tekrar edilebilir. Net bilgi içeren konular gözden geçirilebilir.
Fakat öğrencilerin asıl yönetmesi gereken süreç, stres yönetimi olmalıdır. Ramazan ayı içerisinde olunduğu için uyku düzeni değişti. İftar ve sahur zamanları öğrencilerin dinlenme ve uyku düzeninde değişikliklere yol açtı. Sınav cumartesi günü sözel ve sayısal bölümler olarak iki seansta yapılacak. Dolayısı ile uyku düzeninin, beslenme sürecinin kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Velilere düşen görevler
Her şeyden önce veliler, son haftayı çocuklarını rahatlatacak, onların başarılı olup olmama konusundaki endişelerini giderecek bir tutum takınmalı. Her çocuk kendi kabiliyeti ve hazır olunuşluğuna göre değerlendirilmelidir. 90 sorunun sorulacağı sınavda her öğrencinin yapabileceği net aralığı aşağı yukarı bellidir.
Son günler artık bilginin gözden geçirileceği ve sınavın psikolojik ortamına uyum sağlanacağı bir haftadır. Dolayısı ile son güne kadar yoğun bir şekilde çalışma konusunda çocuklara baskı yapılmamalıdır. Belki birlikte bir yemek, gezi programı, dersten çok bahsedilmeyen bir aile ortamı çocuklar için daha faydalı olabilir.
Sınavlar hayatın sonu değil, hiçbir başarı çocuklarımız kadar değerli değildir. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.