Kuşadası Belediyesi, düzenlediği sokak festivalinin bir bölümünü büyük bir dayanışma örneği sergileyerek depremden etkilenen illerin lezzetlerine ayırdı ve temasını “dayanışma” olarak belirledi. Ayhan Sicimoğlu'nun fikri ile ikinci kez düzenlenen Kuşadası Sokak Festivali, depremden etkilenen illerin zengin gastronomi kültürünü bu vesileyle Kuşadası halkına ve ziyaretçilerine tanıtmış oldu. 28-29-30 Temmuz'da düzenlenen ve Türkiye'nin ilk ve tek tematik sokak festivali olan bu etkinlikte, dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenler, performans sanatçıları ve ünlü şeflerin hazırladığı yöresel lezzetler, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşattı. İlki 2022 yılında yapılan Kuşadası Sokak Festivali, Kuşadası Belediyesi ve KUSAV (Kuşadası Altın Güvercin Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı) iş birliği ile yapılıyor ve sloganı da "Hayat Sokakta Güzel".

Tarihî kervansarayda basın toplantısı

Kuşadası Tarihî Kervansarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel “Müzik, sanat, lezzet ve eğlence ile dolu dolu üç gün. İyi şeyler yapmak ve onları sürdürmek için size inanan insanlara ihtiyacınız var. Emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ederim.” dedi. KUSAV Başkanı Levent Köylü de geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen ve Ege Bölgesi mutfağı ağırlıklı etkinliklerle renklenen Kuşadası Sokak Festivali’ni bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan depremler nedeniyle Güneydoğu mutfağı üzerine kurduklarını belirtti. Festivalin ana sponsoru Kahyaoğulları Yönetim Kurulu Üyesi Aymila Kahyaoğulları ise böylesine güzel bir organizasyona sponsor olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek “ Sosyal ve kültürel anlamda büyük değeri bulunan festivale katkı sunmamıza olanak sağlayan Başkanımız Ömer Günel’e teşekkür ediyoruz.” dedi. Festivale iki yıldır danışmanlık yapan Ayhan Sicimoğlu ise, sokak festivalinin bir benzerini İtalya’da bir kasabada gördüğünü ancak Kuşadası Sokak Festivali’nin çok daha zengin bir içerikle hazırlandığını söyledi.

Deprem bölgesinin lezzetleri Kuşadası sokaklarında

Adnan Menderes Üniversitesi ve Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği'nin (KUPAD) danışmanlığı ile 11 kentten 11 farklı lezzet ile hazırlanan birbirinden lezzetli yemekler, Kuşadası sokaklarında ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Ben de bu noktaların çoğuna uğradım, önlerinde uzun kuyruklar oluşmuştu. Stantlarda olan bu lezzetlerden tattım ve gayet başarılı olduklarını söyleyebilirim. Kuşadası kent merkezinin 11 farklı noktasında kurulan lezzet duraklarında, ziyaretçiler deprem bölgesinde yer alan kentlerin yöresel yemeklerini deneyimleme imkânı elde ettiler. Lezzet Turu, ziyaretçilere 11 farklı kentin zengin gastronomi kültürünü keşfetmenin yansıra Kuşadası'nın görülmesi gereken noktalarını tanıma fırsatı da sundu. İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı nedeniyle de beş ton kapasiteli dev kazanda yapılan aşure, ücretsiz olarak binlerce ziyaretçiye dağıtıldı. Lezzet Turu’na katılım biletlerinden elde edilen gelir deprem bölgesinde hizmet veren aşevlerine bağışlanacak.

Kuşadası’nda 11 lezzet durağı

  1. Balıkçılar Meydanı / Elâzığ / Harput Çorbası
  2. Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı / Kilis / Öcce
  3. Kale Kapısı / Adıyaman / Çiğ Köfte
  4. Sağlık Caddesi / Osmaniye / İçli Köfte
  5. Kaya Şavkay Meydanı / Hatay / Kişir Pilavı
  6. Kasım Yaman Arkeo Park / Diyarbakır / Mahlepli Diyarbakır Çöreği
  7. Kasım Yaman Arkeo Park / Malatya / Kayısılı Kavurma
  8. Atatürk Meydanı / Adana / Fellah Köftesi
  9. Atatürk Meydanı / Şanlıurfa / Beli Kırık Kebabı
  10. Sanat Sokak / Gaziantep / Antep Baklavası
  11. Sanat Sokak / Kahramanmaraş / Maraş Dondurması

Kuşadası’nda müzik ve eğlence sokakta

Elektronik pop müzik grubu KÖFN gibi meydan konserleri çok canlıydı. Fotoğraf sergisi, karikatür, grafiti, mim performansları ve pandomim gösterileri neredeyse Kuşadası sokaklarını açık hava galerisine çevirdi. Kentin farklı noktalarında açılan fotoğraf ve resim sergileri festival ziyaretçilerine sanatla dolu bir dinlenme fırsatı verdi. Grafiti sanatçılarının sabit ve taşınabilir interaktif performansları, üç karikatür sanatçısının festival hatırası olarak isteyen katılımcıların karikatürünü yapması, sokak müzisyenlerinin söylediği şarkılar, dans ve akrobasi gösterileri, sokak performansları gibi festival boyunca birbirinden eğlenceli ve renkli gösteriler Kuşadası’nın dört bir yanındaydı. “Kadın Efeler”in performansı, Çınar Köy Zeybek Ekibi, yöresel müzikler eşliğindeki folklor gösterisi, Rumeli Bandosu’nun Balkan esintileri ve ritimleri vs. ile festivale katılanlar tam anlamıyla eğlenceye doydu.

Lezzet atölyeleri

  1. Ayhan Sicimoğlu / Yapımcı-Sunucu-Müzisyen
  2. Hazer Amani / Şef
  3. Ahmet Güzelyağdöken / Zeytinyağı uzmanı
  4. Damla Özay / Şef
  5. Zeynep Tankaş / Girit Mutfağı Duayeni
  6. Şef Aydın Sürer / KUPAD Başkanı
  7. Dr. Öğr. Üyesi Şef / Emrah Köksal Sezgin
  8. Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu / Türkolog, Kahramanmaraş Mutfak Araştırmacısı
  9. Ayşe Çalıbaş / Şef

Atölyelerde yapılan yemekler

Tarihî Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda ünlü şeflerin hazırladığı eşsiz lezzetler sunuldu.  Birbirinden değerli şefler, atölyelerde halkın büyük bir ilgisiyle karşılaştılar. İlk atölyede Ayhan Sicimoğlu’na Aydın Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Paneli Uzmanı Yusuf Küçük ve Ahlatoğlu Zeytinyağı Fabrikası Müdürü Oktay Ay eşlik etti. Atölyede zeytinyağının kalitesini anlamak için kimyasal ve duyusal analiz yöntemlerine başvurulduğu belirtilerek zeytinyağının renginin kalite kriteri olmadığı ifade edildi. Zeytinyağının ısı ve ışık sevmediği, bu nedenle de koyu renkli şişelerde ve mümkün olduğu kadar karanlık ortamlarda saklanması gerektiğine dikkat çekildi. Ege ve zeytinyağı denilince herkesin aklına ilk onun adı gelir; değerli dostum Ahmet Güzelyağdöken, tavuk ve kuzu etiyle keşkek yaptı. Kahramanmaraş yemek kültürü konusunda yaptığı çalışmalarla göz dolduran Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu ise Maraş yöresine özgü ekşili çorba yaptı. Yine festivalde aktif görev alan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Şef Emrah Köksal Sezgin de taze incir eşliğinde kuşkonmaz ve zeytinli Orzo pastası yaptı. Emrah Şef, Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Gastronomi Enstitüsü Türkiye Delegesi ve Dünya Şefler Birliği B Kategori Kıtalararası Jüri Üyesi görevlerini yerine getiren Türkiye’nin sayılı şeflerinden.

Kuşadası usta şeflerle doluydu

Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) Başkanı Aydın Sürer, Başkan Yardımcısı, (pasta şefi, yurt içi yurt dışı birçok ödülü olan) Tülay Önbul Şef, ilçede gastronomi adına güzel işler yapıyorlar. 1996 yılında kurulan Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneğinin 350 üyesi bulunuyor. Dernek Başkanı Aydın Sürer, “Türkiye’nin en köklü ve en çalışan derneğiyiz. Sokak festivalinde dernek olarak yedi noktadaki yemeğe ustalık yaptık. En önemlisi de Türkiye’nin en büyük kazanında aşure yaparak organizasyonun bütününde büyük bir katkı sunduk.” dedi. Mesleğe 1986 yılında başlayan Aydın Şef, 2000 yılından beridir de şeflik yapmakta ve halen de Kuşadası’nda bulunan ‘Seven For Life Hotel’in mutfak şefliğini yürütmektedir.  

Akşehirli Ümit Usta

Kuşadası’na gelmişken burada leziz mekânlardan birine uğramak istedim. KUPAD Başkanı Aydın Sürer, sağ olsun bir restorana yönlendirdi. Öncelikle şunu söylemem gerekirse ilçeye ait yöresel lezzetleri yapan mekân sayısı yok denece kadar az. Ümit Usta da Konya Akşehirli ve yöresine ait etli ekmek ve tandırı iyi yapıyor. Ancak ben burada kendisine ait geliştirdiği bir teknik ile yaptığı yaprak ciğeri çok lezzetli buldum. Ardından kelle ve ayak paça çorbalarından içtim. Emin olun son zamanlarda yediğim en lezzetli kellepaça çorbasıydı.