Bayrama kısa bir süre kala kurbanlıklar satış alanlarındaki yerini almaya başladı. İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinden dolayı hayvan satış ve kesim yerlerinde daha yoğun tedbirler alınması gerektiğinden kurbanlık satış hazırlıkları geçtiğimiz yıllara kıyasla biraz uzadı. Bu süreçte besiciler, kurbanlık hayvan satışlarının az olacağından endişe ediyordu ki vatandaştan gelen talep ile bu endişe yerini umuda bıraktı.
Geçtiğimiz yıllara kıyasla bu yıl, kasap ve besiciler tarafından yapılan hisse satışında, marketlerin gerçekleştirdiği satışlarda ve vekâlet usulü kesimlerde ciddi bir artış olduğu gözleniyor. Uzaktan alış verişin ve internet satışının ön plana çıktığı bu dönemde besicilerin de bu trende ayak uydurması lazım.
Bu noktada vekâlet usulü kurban kesimlerinin yurtiçinde yapılmasını önermeden geçemeyeceğim!
Kurbanlık hayvan seçimini klasik yollarla kurban satış yerlerinden veya doğrudan çiftliklerden yapacakların da sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Peki kurbanlık seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Kurbanlık seçerken hayvanlar;
Dini açıdan kurbanlığa uygun,Ekonomik açıdan iyi et verimine sahip,Sağlık açısından bulaşıcı hastalıklardan ari olmalıdır.
Dini olarak:
Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurbanlık olabilmektedir.Koyun ve keçilerin bir yaşını, sığır ve mandaların iki yaşını, develerin ise beş yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. İstisna olarak belirtilen yaşlardaki hayvanlar kadar gösterişliler de kurbanlık olabilmektedir. Kurbanlıkların yaşı, kulak küpesindeki numara ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın HaySag (Hayvan Sağlığı ve Refahı) mobil uygulamasından ya da ön dişlerinden belirlenebilmektedir. Koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanların kurbanlık yaşında olabilmesi için alt çenedeki ön orta iki kalıcı dişin çıkmış olması gerekmektedir.Ayrıca, kurbanlıklar kör olmamalı, yürüyüşüne engel olacak derecede sakat olmamalı, emziriyor olmamalı ve iltihaplı yarası olmamalıdır.
Ekonomik olarak:
İyi besili hayvanların kaburga ve kalça kemik çıkıntıları belli belirsizdir.Arka butları dolgun ve dış bükeydir.Sırt bölgesi elle yoklandığında omurlarının her iki tarafında yer alan kaslar gelişmiştir ve kemik çıkıntıları hissedilmez ya da az hissedilir.
Sağlık açısından:
Çok zayıf, güçlükle hareket eden, kabarık/karışık tüylü, iltihaplı yarası olan, vücut ısısı yüksek, burun ucu kuru, öksüren, güç veya sesli nefes alan, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen veya sulu bir dışkısı olan hayvanlar hastalık belirtisi gösterdiklerinden dolayı kurbanlık olarak satın alınmamalıdır.Unutulmamalıdır ki, bazı hastalıklar canlı hayvanlarda herhangi bir belirti oluşturmayabilir. Bu nedenle kesim sonrasında da hayvanların kan, et ve iç organları muayene edilmelidir.