Yar adıyla başlayayım sözüme/ Gülsüz bağda bülbül ötmez kurbanım/ Sözü önce söyleyeyim özüme/ Yoksa kalpten kalbe gitmez kurbanım (S. Tuncer)

Evet! Ramazan’dı, oruçtu, bayramdı derken Kurban Bayramı da geldi. Bir hekim olarak Kurban Bayramları bende hep bir endişe duygusu oluşturmuştur. Acil serviste çalıştığım dönemlerde Kurban Bayramlarında bir sürü aceminin sağını solunu keserek, hatta bazen ciddi yaralanmalara sebep olarak geldiğini çok gördüm çünkü. Bu sebeple kurban kesimlerini işinin ehli insanlara yaptırmak çok önemli. Bu, dikkat edilmesi gereken durumların başında geliyor.

Bir diğer konu ise, Kurban Bayramlarında kesilen etlerin nasıl, ne kadar ve ne şekilde tüketilmesi gerektiği konusu. İstatistiki veriler millet olarak et tüketimimizin fazla olmadığı yönünde, ancak etin bir günde tüketilen miktarı da oldukça önemlidir. Yıla yaydığımız zaman fazla et tüketmiyor olsak da Kurban Bayramlarında bunun acısı nasıl çıkardığımızı bilmeyenimiz yoktur. Eş dostla muhabbetin ve mutluluğun sıkıntıya dönüşmemesi için bir günde tüketilen et miktarına dikkat etmek gerekiyor. Hele hele de yaşlı ve kronik hastalığı olan kişiler çok daha dikkatli olmalı. Uzman görüşü günlük 150-200 gramı aşmaması yönünde. Bu da 5-6 köfte büyüklüğü et demek. Etin içinde bulunan yüksek miktardaki kolesterol büyük sorunlara yol açabilir.

Etin miktarı kadar ne şekilde ve nasıl tüketildiği de büyük önem arz ediyor. Kurban Bayramlarında yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de kurbanı keser kesmez daha kesim alanında bir mangal yakıp tüketmeye çalışmaktır. Bu, ciddi sindirim problemlerine yol açabilecek bir durumdur. Doğru olan ise kestiğimiz eti 5-6 saat güneşsiz serin bir ortamda beklettikten sonra, küçük parçalar halinde en az 24 saat buzdolabında +4 derecede muhafaza etmektir. Daha sonra tüketmek ve derin donduruculara kaldırmak oldukça sağlıklı bir davranış olacaktır.

Etin ne şekilde tüketilmesi konusu ise yine birçoğumuzun işine gelmeyecek türden maalesef. Tat duyumuz ne kadar itiraz ederse etsin vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve maksimum fayda gördüğü etin pişirme yöntemi haşlama veya ızgara şeklinde. Hele hele sık sık mangal tarzı et tüketimi çok çok zararlıdır. Mangalda et ateşe doğrudan temas ettiği için etin içindeki faydalı olabilecek maddeler kanserojen maddelere dönüşür. Mangal olayını sık tekrarlarsanız varın başımıza gelebilecekleri düşünün. Dilin 10 dakikalık bir lezzeti için saatler, günler bazen aylar süren rahatsızlıklar yaşamak çok doğru değil sanki!

Kurban Bayramları eşlerin dostların hep birlikte Allah için güzel bir eylem yapıp bunu etraflarındaki et alma imkanını her zaman bulamayan kişiler ile paylaştıkları, et yemekten çok öte anlamlar ve değerler taşıyan güzel ve özel günlerimizdendir. Burada önemli olan diğer insanlara rahatsızlık vermeden, adabına son dereceye kadar uyarak, vücudumuzun ihtiyacı olduğu miktarda et tüketip aşırılıklara kaçmadan Cenab-ı Hakk’ın rızasına talip olmaktır.

Kurbanınız mübarek olsun.