Ne zaman kurda artış olsa inşaat şirketleri maliyetlerin arttığını bu nedenle konut fiyatlarının da yakın zamanda artacağını söyler. Kur artışının konut fiyatlarını artırma da önemli bir etken olduğu buradan anlaşılıyor. Yıllardır bu böyle anlatılır. Kullanılan birçok ithal malzemeden dolayı maliyetler artıyor. Demir, çimento dövize endeksli vs. diğer taraftan bu dönem dolar ve euro kurunda yükselişler var. Buradan yola çıkarsak konut fiyatlarının artacağını söyleyebiliriz. Ancak satışların durgun olması, bugünkü piyasa koşulları bu artışın olması için uygun görünmüyor. Bu nedenle kısa vade de fiyatların yükselmesini beklemiyoruz. Ne zamana kadar derseniz bence en azından daha birkaç ay…

İnşaat maliyetlerini oluşturan maddelere baktığımızda ise söylendiği gibi kur artışının çok etki yaptığını görmüyoruz. Örneğin arsa maliyeti bugünkü koşullarda toplam maliyetin minimum yüzde 50’sini oluşturuyor. Kalan diğer yüzde 50 için, işçilik ve kullanılan malzemelere baktığımızda sadece kullanılan malzemelerde ithal ürünlerde karşımıza çıkıyor. Bu noktada yerli ürün kullanımı yaygınlaşsa kur artışının konut fiyatlarına etkisi minimuma düşer. Yapı malzemelerinin üretiminde gerçekten başarılı bir ülkeyiz. Tamamen yerli ürüne dönülebilir. Kapı, dolap, mutfak, vitrifiye çok başarılı üreticilerimiz var. Alıcı’da sağlam ve doğru ürün kullanıldıktan sonra örneğin ithal kullanılmış bir parkenin peşine düşmemeli.

Kur artışının en önemli etkisi maalesef alım yapacak tüketiciyi beklemeye itmesi. Parası dövizde olsun veya olmasın bir bakalım ne oluyor şeklinde alıcı bekliyor. Özellikle gayrimenkul yerine dövize yatırım yapanlar, parasını acaba biraz daha yükselir mi diye dolar da tutanlar daha akıllıca hareket edebilirler. Şu dönem konut almak için piyasa da gerçekten çok cazip fırsatlar var. Satma dönemi değil tam anlamıyla alım yapılacak bir piyasa hakim. Tabiri caiz ise tüketicinin kral olduğu bir piyasa. Her türlü uygun ödeme şartları, kişiye özel ödeme planları, sıfır faizli kampanyalar… Şu dönem mecbur kalmadıkça mal satılmaz aksine alınır. Döviz artışından elde edilecek veya edilme ihtimali ile alınan riske karşın avantajlı mevcut piyasadan gayrimenkul yatırımı yapmak çok daha karlı diye düşünüyorum. Tabi yatırım kısa vadeli değil işin içinde gayrimenkul var ise uzun vadeli bakılmalıdır.

Çekmeköy öne çıkıyor

Anadolu Yakası’nda Çekmeköy, son yapılan konut proje lansmanlarıyla öne çıkmaya başladı. Bugüne kadar birçok inşaat şirketi bölgede proje geliştirdi. Sinpaş, Ege Yapı, Ağaoğlu bunlardan sadece bir kaç tanesi. Son bir ay içinde Ağaoğlu’nun yeni projesi Çekmeköy Park, Sinpaş Gökorman, Nef ile Fiba Grubu ortaklığının geliştirdiği ve iki gün içinde satışı tamamlanan 497 konutluk Çekmeköy Çamlıtepe projesinden hemen sonra aynı yerde ikinci projesi Nef Ormantepe, yıllardır bölgede konut projeleri yapan 216 Yapı’nın bu hafta lansmana çıktığı Koru Plus projeleri peş peşe satışlara başladı. Çekmeköy, Özyeğin Üniversitesi, bölgeye yeni gelen İstinye Üniversitesinin yanı sıra tercih edilen birçok devlet ve özel eğitim kurumlarının olduğu eğitim vadisi olarak da adından bahsettiriyor. Yeni yapılan Yavuz Sultan Selim köprüsü otoban güzergâhı giriş ve çıkışları ile ikinci köprüye yakınlığı ile bölge dikkat çekiyor. Ayrıca yakın zamanda Taşdelen’e metro gelmesi bekleniyor. Çekmeköy’ün bir tarafı tamamen ormana komşu özellikle Ömerli tarafı Anadolu Yakası’nın en önemli yeşil alanlarını barındırıyor. Ömerli’de villa projeleri dikkat çekiyor. 2003 yılında oturumun başladığı Ömerli’nin gözde projesi Kasaba’nın üçüncü etabını İş -Altınhas bu yıl içinde teslim etmişti. Daha önce belde belediyesi olan Ömerli daha sonra Çekmeköy Belediyesi’ne geçti. Ömerli’de Özel ALEV okullarının yanı sıra birçok özel okul bulunuyor. Ömerli, Şile otobanı ve son dönemde yapılan üçüncü köprü çevre ve bağlantı yollarının giriş çıkışlarına yakınlığıyla da dikkat çekiyor.