Merdiven nasıl ki her basamağı çıkışında insanı bir üst seviyeye çıkarırsa, ahlâka dönüşen bilgi de insanı bir üst seviyeye çıkarır. Bilgi eyleme dönüşüp insanın anlayışını ve yaşayışını değiştirdikçe dili de değişir. Dil değişince kullanılan cümlelerin insanın üzerindeki etkisi de değişir. Sorusu değişir, duası değişir ve bakıp gördüğü şeyler değişir. Yani, kendisine eklenen bilgiler hayata geçtikçe, yeni dil ve üslup, yeni yaklaşımlar, bulunduğu seviyeyi yukarıya doğru ilerletir. Artık meselelere birkaç basamak yukarıdan bakmaya başlarız, daha geniş çerçeveden, daha geniş bir açıyla ve insanca yaklaşımlar, iletişimdeki kaliteyi artırır.
Bilgi aklın gıdasıdır
Öğrenmek ve öğrenilen bilginin kişiyi iyiye doğru değiştirmesi, için hayatın en gerekli eylemi olmalıdır. Değişim ve gelişim olmadan insanın daha iyi olma şansı yoktur. Bu değişim, mutlaka daha iyiyi hedeflediğinde anlamlı olur. Bu değişim, hayatın ve insanın değerini bize fark ettirdikçe, kendi sınırlarımızı daha belirgin hale getirip başkalarının sınırlarını da koruma ihtiyacı içinde oluruz çünkü zarar vermek; gelişmemiş, değişmemiş ve kendisini şartlara göre düşünme ve davranma esnekliği için eğitememiş olduğumuz anlamına gelir.
Öğrenmek insan olabilmenin ve insan kalabilmenin ön şartıdır
Öğrenmek; eylem odaklı olduğunda insana boyut katar.
Öğrenmek; anlamayı ve değer bilmeyi getirir.
Öğrenmek; düşünmeyi ve derdi davası olmayı getirir.
Öğrenmek; zihni çalıştırır, aklı geliştirir.
Öğrenmek; farkındalığımızı artırır ve göremediğimizi gösterir.
Öğrenmek; insanca bir duruş ve yaşayış için düğmeye ilk önce benim basmamı sağlar.
Öğrenmek; ömür boyu sürecek bir insanı kâmil olma derdinin davasının yol azığıdır.
Öğrenmek; aklımızın bize karşı değil bizim için çalışmasına vesile olur.
Öğrenmek; yaratılmış bu harika dünya ve içindekilerin kıymetini bilmeyi, dolayısı ile de kendimin de kıymetli olduğunu bana öğretir.
Her öğrenme, kişide bir bakış ve anlayış geliştirdiği için, artık o seviyeden konuşmaya başlar. Bu değişime hayat arkadaşı uyum sağlayamazsa, anlayış ve yaklaşım biçimi farklılıkları ortaya çıkar bu ise zaman zaman çatışmalara sebep olabilir.
Öğrenme; kişinin sadece Allah (cc) ve O’nun güzel Rasulünün (sas) istedikleri bir ahlâka sahip olabilmek için yapılmalı ve başkalarına endeksli olmamalı. Karşımızdakini mecbur bırakmamalı. Birisinin seviyesinin yükselmesi, diğerini eleştirip aşağılamasına sebep olmamalı. Öğrenen ve yaşayan, seven ve koruyan, gelişen ve geliştiren bir insan olabilmek duasıyla.