Evet, insanın her an yeniden başlama fırsatı vardır, hem de hangi yaşta olursak olalım ve ne yapmış olursak olalım. Rabbimiz (cc) her yeni duruma adaptasyon kabiliyeti verdiği gibi, her yeni değişim için de insan zihninin kapılarını sonuna kadar açık tutar, yeter ki insan ne istediğini bilsin ve istediğini olduracak istikamette adım atsın.
Şu ana kadar ne yaptıysak yaptık, nasıl yaşadıysak yaşadık, bugün daha iyi olabileceğimizin farkına varmışsak, daha doğru ve erdemli bir insan olabilme çabası içine girebilirsek, bu hem fiili bir tövbe hem de yeni bir başlangıç için duadır.
“Beni değiştirmeye uğraşma, ben buyum, işine gelirse” cümlesi ne talihsiz bir cümle. İnsanın kendisine ne kadar yazık ettiğinin, kendisinin daha iyi insan olabilmesinin yollarını tıkadığının resmidir bu söz. Aynı zamanda adeta Allah’a (cc) bir iftira ve verdiği kapasiteyi inkârdır. Allah (cc) her an her şeyi değiştiriyor, bir an önceki ben değilim şimdi çünkü yeni şeyler görüyor, hissediyor ve etkileniyorum.
Beyin inandığını yapar
İnsanın yapısını tanıması, çok büyük bir kabiliyet ve kapasitesi olduğunu, bunu en iyi şekliyle hayata geçirebileceğini öğrenmesi demektir. Böylece hem kendi hayatı kalite kazanacak hem de bütün dünya bu güzel yetenekten istifade edecektir. Kişinin buna inanması halinde, bunları açığa çıkarmaya çalışacak ve kendisini gerçekleştirmenin peşine düşecektir ki, Allah (cc) kullarından tam da bunu istiyor.
Değişmekten neden kaçıyoruz?
Çünkü alıştıklarımızın güvenli gibi gördüğümüz limanı rahattır. Yeni şeyler, o limandan çıkmamızı, yeni şeyler denememizi ve bizi zorlayacak bir süreci hayatımıza almamızı gerektirebilir. Hele de bunu bize söyleyenin üslubu emredici, dayatıcı ve eleştirel ise, otomatik bir tepki oluşturabilir. Aramızın iyi olmadığı insanlardan gelen mesajlar, bizim gözümüzde kişinin anlamına eş olması gibi bir yanlışımız olabiliyor ve bundan dolayı bize sunulan fikri değersizleştiriyoruz. Bu sebeple, değişimimiz gecikiyor. Oysa bir fikrin kimden geldiği değil, nereyi işaret ettiği önemli. O yüzden şunu hep aklımızda tutmalıyız; örnek olacağımız ya da telkin edeceğimiz ne kadar iyi güzel şey varsa hepsini bir kenara koyalım, önce iyi bir ilişki geliştirelim, yürekten yüreğe yol yapalım çünkü her şey bununla başlar.
Farkında olmak ilk adımdır
Evet farkındalık ilk adımdır fakat onun da öncesinde farkında olmaya niyet vardır. İnsanı tanıyan, değişebileceğini ve daha iyiye doğru evrilebileceğini bilir. Sadece gözlerimizden önce gönlümüzün açılması, kendi potansiyelimizi görmemiz ve niyet etmemiz gerekir. Her insan değişebilir ve her yaşta ve ne yapmış olursa olsun, bulunduğu durumdan daha iyiye doğru ilerleyebilir. Bu Allah’ın (c.c) kulları için bir lütfudur.
Kendimize iyilik yapalım ve iyi olduğumuza inanalım. Yaptığımız yanlışları tövbe ederek terk ettikçe daha iyilerini samimi bir şekilde hayatımıza geçirdikçe, biz daha iyi olacağız ve bu dünyanın daha iyiye gitmesinde bir katkımız olacaktır inşallah.