İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile birlikte hareketin önde gelen isimlerinden Halil El-Hayye, Ruhi Müştehi ve Fethi Hammad 9 Şubat’tan bu yana Kahire’de Mısırlı yetkililerle görüşmeler yürütüyor.
Hamas’tan yapılan açıklamalara göre masadaki en önemli konular şunlar:
Abluka ve yaptırımlar sebebiyle Gazze Şeridi’nde yaşanan krizler, Filistin uzlaşısı, Kudüs ve Filistin davasıyla ilgili diğer gelişmeler.
Mısır’da Gazze dosyasıyla istihbarat teşkilatı ilgilendiği için Heniyye başkanlığındaki heyet de görüşmelerini istihbarat yetkilileriyle yapıyor.
Gazze’den giden ilk heyetten sonra Musa Ebu Merzuk ve İzzet Er-Rişk’in de içinde bulunduğu ikinci bir heyet 18 Şubat’ta Kahire’ye ulaştı.
Perşembe günü Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El-Aruri ile birlikte üçüncü bir Hamas heyeti Mısır’a giderek diğerlerine katıldı.
Bu arada dikkat çekici bir gelişme yaşandı.
Mısır’ın Rafah Kapısı’nı Çarşamba günden itibaren dört günlüğüne giriş çıkışa açacağı ilan edildi.
Hatta Hamas liderlerinden Tahir En-Nunu, Mısır’a teşekkür etti ve kapının açılması kararının Kahire’deki görüşmelerin olumlu havasını yansıttığını söyledi.
Fakat Mısır Çarşamba günü açtığı Rafah Kapısı’nı -dört gün açık kalacağı açıklanmasına rağmen- ertesi gün yeniden kapattı.
Bu sürpriz karar, Hamas liderleriyle Mısırlı istihbarat yetkililerinin Kahire’de gerçekleştirdikleri görüşmelerin öne sürüldüğü gibi olumlu bir havada geçmediğinin göstergesi olarak yorumlandı.
Ziyaretin oldukça uzun sürmesi ve görüşmelerle ilgili sağlıklı haberlerin alınamaması ayrıca şu soruyu gündeme getirdi:
Mısır, Hamas liderlerini Kahire’de rehin mi tutuyor?
Bu sorunun akla gelmesinin bir sebebi ziyaretin uzaması ise diğer sebebi de son dönemde görülen rehin alma olayları.
Hatırlarsanız, Lübnan Başbakanı Saad El-Hariri, Riyad’da rehin tutularak istifaya zorlanmıştı.
Yine Katar’ı yöneten Es-Sani ailesinden Şeyh Abdullah Bin Ali, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed tarafından alıkonulmuş ve Katar Emiri Temim Bin Hamed’e başkaldırması yönünde baskılara maruz kalmıştı.
Bir üçüncü sebep, Hamas’ın önde gelen liderlerinden Musa Ebu Merzuk’un birkaç gün önce Twitter hesabında yazdıkları.
Filistin halkının reddettiği hiçbir projenin kabul edilemeyeceğini belirten Ebu Merzuk, “Halkımız sadece direniş programı üzerinde birleşti” dedi.
Heniyye başkanlığındaki heyet Kahire’deyken yapılan bu açıklama, Mısır’ın Hamas liderlerine bazı konularda taviz vermeleri için baskı uyguladığı yönünde yorumlara yol açtı.
Mısır, ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin davasını tasfiyeyi hedefleyen “Yüzyılın Anlaşması” projesini destekliyor.
Abdülfettah Es-Sisi cuntasının Kudüs’ün İsrail’e bırakılmasını onayladığı internete düşen ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı.
Hamas liderleri Kahire’de istihbarat yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler aracılığıyla Mısır’ı politika değişikliğine ikna edemeyeceklerine göre ikincisi, yani Mısır’ın Hamas’a kendi politikasını kabul ettirmek için baskı yapıyor olması muhtemel.
Filistin yakın gelecekte önemli gelişmelere gebe.
83 yaşındaki Mahmud Abbas sağlık sorunları sebebiyle Amerika’da kısa bir süre hastaneye yattı.
Abbas sonrası için Fetih liderleri arasındaki rekabet de iyice kızıştı.
Tablonun geneline bakınca Mısır İstihbaratı’nın Kahire’ye topladığı Hamas liderleriyle insani nedenlerle ve Gazze Şeridi’ndeki krizlerin çözümüne yardımcı olmak için görüştüğünü söylemek oldukça zor.