Geçtiğimiz günlerde ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu “Gazetelerde İmam Hatiplere Bakış Raporu”nu açıkladı. Rapor, bilimsel yöntemlerle ve objektif veriler kullanılarak hazırlanmış. İmam hatip okulları Türk eğitim sistemi içerisinde sürekli gündemde olan eğitim kurumlarıdır. Bu okulları destekleyenler de bu okulların karşısında yer alanlar da bir miktar duygusal ve ideolojik yaklaşımlar sergilemektedirler. Bu anlamda “Gazetelerde İmam Hatiplere Bakış Raporu” taraflı tarafsız herekse önemli bakış açıları açacak niteliktedir.
Raporda 2018 tarihi itibarı ile imam hatip okulları ile ilgili istatistiki bilgiler yer almaktadır. Mesela bazı kesimler tarafından sıkça dile getirilen “her tarafa imam hatip okulları açılıyor.” tezini çürüten bilgiler bu raporda yer almaktadır. Zira imam hatip liselerinin genel ortaöğretim kurumlarına oranı %13, imam hatip ortaokullarının oranı ise %14 olarak belirtilmektedir.
Önder Başkanı Sayın Bekiroğlu’nun açıkladığı rapora göre İmam hatip okullarıyla ilgili olumsuz haber yapan gazetelerde kullanılan ayrımcı dilin 2017 yılına göre azalma eğiliminde olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda İHL’lerin eğitim odaklı tartışmalarla gündeme gelmesi gerektiği tezine yaklaşılmış bulunmaktadır.
Türkiye’de çıkan 29 gazete imam hatiplerle ilgili haberleri yönüyle analiz edilmiş ve olumlu ve olumsuz haberler neredeyse eşit oranda yer almıştır. Gazetelerde olumlu haberler % 55 iken olumsuz haberlerin oranı % 45 oranında yer almıştır.
En çok haber yapan gazetelere bakıldığında Birgün, Yeni Akit ve Cumhuriyet gazeteleri ilk üç sırayı almışlardır. Olumsuz haber yapan gazetelere bakıldığında yayın çizgileri itibarı ile özellikle sol çizgileri ile toplumun dini değerlerine karşı pozisyon alan gazeteler olduğu ortaya çıkmaktadır. Yani imam hatip okulları ile ilgili çıkan olumsuz haberler bu okullarda verilen eğitimin pedagojik ve bilimsel niteliği ile ilgili değildir.
İmam hatiplerle ilgili çıkan olumlu haberler incelendiğinde bu okullarda yapılan sosyal kültürel faaliyetler, eğitimle ilgili yenilikler, öğrencilerin akademik ve sosyal başarıları, toplumun değerlerine yönelik yapılan faaliyetler dikkati çekmektedir. Ve yine İmam hatiplerle ilgili haberler en fazla nisan ve haziran ayında gazetelerde kendine yer bulabilmiştir. Bu durumu ise nisan ayında kutlanan Kutlu Doğum Haftası “etkinlikleri ile açıklamak mümkündür.
Olumsuz haberlerin yoğunlaştığı ay ise nisan ve eylül ayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira eylül ayı eğitim öğretim yılının başladığı, kayıtların yapıldığı okulların türlerine göre belirlendiği ve hizmete sunulduğu aydır. Rapora göre nisan ayından başlayarak eylül ayına kadar olumsuz haberlerin daha çok yapıldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Bu durumu ise bu okulları tercih edecek insanların kararlarını etkilemeye yönelik olduğu düşünülebilir.
Araştırma konuları ve elde edilen sonuçlar itibarı ile “Gazetelerde İmam Hatiplere Bakış Raporu” çok başarılı ve yerinde bir rapor olarak değerlendirilebilir. Zira bir konuda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarmaz. Öncelikle imam hatip okullarını destekleyen kişi ve kurumlar bu raporu okumaları ve sunulan bilgilere sahip olmaları gerekmektedir.
Öte yandan yazılı basının özelikle gazetelerin imam hatiplerle ilgili daha fazla objektif ve bilimsel bakış açısına sahip olmaları gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. İmam Hatip okullarının da eğitim sistemi içerisinde diğer okular gibi bir tercih sonucunda ortaya çıktığı ve eğitim kalitesi ile gündeme gelmesi gerektiği konularında çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.