Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yeni hükûmeti kurmakla görevlendirdiği Muhammed Mustafa’nın sunduğu bakanlar kurulu listesini ve hükûmet programını önceki gün onayladı.
Muhammed Mustafa başbakanlığın yanında 23 bakanlıktan dışişleri bakanlığını da üstleniyor.
Filistin’de kurulan 19’uncu hükûmet yarın Ramallah’ta Abbas’ın huzurunda yemin ederek göreve başlayacak.
Teknokratlardan ve bağımsızlardan oluşan hükûmette İçişleri Bakanı Ziyad Heb Er-Rih’in dışındaki bakanların hepsi yeni isimler.
Biden yönetiminin telkiniyle kurulan bu hükûmet Abbas’ın savaş sonrası Batı Şeria’yla birlikte Gazze Şeridi’ni de yönetme planının bir parçası.
Dolayısıyla programında söz konusu hedefe yönelik ifadelerin yer alması şaşırtıcı değil.
Hükûmet programında Gazze Şeridi sakinlerine acil insani yardımların ulaştırılması ve yeniden imar faaliyetleri için kapsamlı bir plan yapılacağı, mali istikrarla birlikte ekonomik istikrarı sağlamak için çalışılacağı ifade ediliyor.
Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki kurumların birleştirilerek yeniden yapılandırılacağı belirtiliyor.
Hamas’ın 2006’daki parlamento seçimlerini kazanmasının ardından 2007 yazında yaşanan bölünmeden bu yana Batı Şeria ve Gazze Şeridi ayrı ayrı hükûmetler tarafından yönetiliyor.
Her hükûmetin de kendine bağlı kurumları ve çalışanları var.
Filistin’de birlik ve bütünlüğün sağlanması çabaları çerçevesinde birkaç kez uzlaşı hükûmeti kurulması için girişimde bulunulsa da Hamas’ın ve Fetih’in siyasi bakış açılarındaki derin farklılık bölünmüşlük hâlinin sona ermesine engel oldu.
Filistin’deki en büyük iki siyasi hareketten Fetih, herhangi bir koalisyon ortaklığı için Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) üst otorite kabul edilmesini ve FKÖ’nün bugüne kadar imzaladığı anlaşmalara bağlı kalınmasını şart koşuyor.
Yeni kurulan hükûmetin programında da bu noktaya işaret edilerek Filistin halkının tek ve meşru temsilcisinin FKÖ olduğu vurgulanıyor.
FKÖ’nün imzaladığı anlaşmaları kabul etmek tarihî Filistin topraklarının büyük bir bölümü üzerinde işgalin meşruiyetini tanımak demek.
Önceki gün Ramallah’ta kurulan hükûmet Filistinli grupların görüşü ve onayı alınarak uzlaşıyla kurulmuş bir millî birlik hükûmeti değil.
Bakanlardan altısı Gazze Şeridi’nden olsa da Muhammed Mustafa başkanlığındaki hükûmet mevcut koşullarda sadece Batı Şeria’da görev yapabilecek.
Başta güvenlik güçleri olmak üzere Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki resmî kurumların birleştirilebilmesi için Hamas’ın ve Fetih’in uzlaşması gerek.
Ancak Abbas’ın hükûmet teşkilinde benimsediği tavır ve Fetih’in geçenlerde Hamas’ı “Gazze Şeridi’nin yeniden işgaline yol açmak” ile suçladığı bildiri, iki hareket arasında yakın gelecekte bir uzlaşı sağlanmasının neredeyse imkânsız olduğunu gösteriyor.
Hamas ve İslami Cihad gibi direniş grupları uzlaşı sağlanmadan Abbas’ın tek taraflı bir kararla Muhammed Mustafa’yı yeni hükûmeti kurmakla görevlendirmesine karşı çıkmış, Filistin’in önceliğinin hükûmet değişikliği değil, İsrail’in Gazze Şeridi’ne açtığı savaşı durdurmak olduğunu ifade etmişti.
Hükûmet programında belirtilenler şayet uzlaşıyla gerçekleştirilmeyecekse ABD, Avrupa Birliği ve Arap ülkelerinin desteğiyle zorla hayata geçirilmeye çalışılacak demektir.