Son dönemde evde daha fazla yemek yapılmasına bağlı olarak pratik bir şekilde hazırlanan dondurulmuş yiyeceklere olan talep de arttı. Bu noktada gıda zehirlenmelerinin artmaması için tüketicilerin kendi mutfaklarında dondurulmuş gıdaları nasıl güvenli bir şekilde pişireceklerini bilmeleri gerekiyor.
Bir ürünün nasıl doğru şekilde hazırlanacağını anlamak için ürün etiketinin dikkatle okunması gerekiyor. Zira sadece gıdanın görünümüne göre karar vermek yanıltıcı olabiliyor.
Dondurmak, gıdaların uzun süre muhafaza edilebilmesi açısından oldukça faydalı bir tekniktir. Gıdaların mevsimi dışında tüketilmesine imkan sağladığı gibi çalışan kişilere yemek hazırlarken büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Çoğu zaman üretimi takiben şoklanarak dondurulmuş bir gıda taze olarak satışa sunulan bir gıdadan bile daha taze olabilmektedir.
Ancak tüketiciler, gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak için dondurulmuş gıdalardan yemek hazırlarken gerekli gıda güvenliği adımlarını bilmeli ve uygulamalıdır. Öncelikle ürünlerin çiğ veya yemeye hazır olup olmadığının belirlenmesi ve buna yönelik çözündürme veya pişirme tekniklerinin uygulanması çok önemlidir. Bazı dondurulmuş ürünler pişmiş gibi görünse de çiğ bir gıdayı pişiriyormuş gibi ısı işlemine tabi tutulması gerekmektedir.
Yetersiz el yıkama, gıda kaynaklı hastalıklar da dahil olmak üzere her türlü hastalığa neden olabilen bir faktördür. Mikropların ellerden yemeğe geçmesini önlemek için dondurulmuş yiyecekleri hazırlamadan önce, hazırlarken ve hazırladıktan sonra uygun el yıkama adımlarının takip edilmesi önemlidir.
Dondurulmuş yiyeceklerin pişirilmesine çok dikkat edilmelidir. Pişirme esnasında özellikle et, balık ve tavuk eti ile köfte gibi et ürünlerinin dış kısmı iyi pişmiş gibi gözükse de merkezleri çiğ kalabilmektedir. Bu durum gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Donmuş gıdaların merkezinin güvenli bir sıcaklığa ulaştığından emin olmak için yiyecek termometresi kullanılması oldukça faydalıdır. Kırmızı etlerin merkezi en az 65°C, kıyma ve köfte gibi etlerin 72°C, kanatlı etlerinin ise 75°C’ye kadar pişirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca dondurucuda dahi olsa gıdaların ne kadar süredir muhafaza edildiğinin kontrol edilmesinde fayda vardır. Bazen gıdalar çok uzun süre dondurucuda unutulabilmektedir.
Dondurulmuş gıdalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise çözündürmedir. Donmuş gıdaların buzdolabının soğutucu gözünde veya mikrodalga fırının çözündürme özelliği ile çözündürülmesi mikrobiyel üremenin kontrolü açısından tavsiye edilmektedir.
Donmuş gıdaların tekrar tekrar çözündürülüp dondurulması ise gıda zehirlenmeleri açısından çok risklidir. Bu nedenle gıdalar dondurulmadan bir öğünde tüketilecek porsiyonlara bölündükten sonra buzdolabı poşeti içinde derin dondurucuya kaldırılmalıdır.