Ramazana sayılı günler kaldı. Rahmeti ve bereketiyle gelen bu ayı, bu yıl deprem felaketi nedeniyle biraz mahzun ve kederli karşılayacağız. Ancak yine de Ramazan ayının ruhunda paylaşma ve dayanışma olduğundan topyekûn milletçe kenetlenmemize bir vesile olabilir. Türk halkının her zamanki civanmertliğiyle Ramazan’da da en büyük yardımı deprem bölgesine yapacağına inanıyorum. 5 yıldızlı büyük otellerde verilen iftarlar yerine deprem bölgesine iftar çadırı kurmayı, Ramazan kumanyası hazırlayıp göndermeyi ya da fitre ve zekâtını bölge insanına vermeyi düşünecektir. Ayrıca her yıl yaptığımız dostlarımızı iftara alma, restoranlardaki iftarlarda ağırlama, komşuyu ve akrabayı evde iftar ettirme gibi Ramazan geleneklerimizi bu yıl depremzedelere tahsis etmeliyiz diye düşünüyorum. İmkânı olan bizzat bölgeye giderek iftar ettirmeli, olmayan da kendi iline gelen depremzedeyi bulup iftar için evine veya restorana davet etmeli ya da iftar parasını bölgeye göndermeli. İşte yapılan bu faaliyetler tam da Ramazanın ruhuyla birebir örtüşerek adrese teslim bir iyilik hareketi olarak Rabbin rızasını kazanma istikametinde önemli bir adım olacak, buna tüm kalbimle inanıyorum.
Aynı sofrada depremzede ile birlikte iftar etmek hem bize hem de onlara büyük bir moral olacaktır.
Önümüzdeki günler Ramazan
Ramazan ayında son derece kritik öneme sahip deprem bölgesine yardım konusu ayrı bir ehemmiyet kazanıyor. Binalar tarumar olmuş, içinde yaşayan insanların bir kısmı hayatını kaybetmiş, bir kısmı doğduğu, yetiştiği yeri terk ederek göçmüş bir kısmı da büyük bir travmayla yaşam mücadelesi veriyor. Yüzyılın afetini yaşamış bir bölgemiz var, hakiki bir Müslüman da Ramazan’da dinî mali yükümlülüklerini yerine getirecek en makbul bir yer arıyor. İşte bana göre son yüzyılın en çok hayır yapabilme fırsatı. Maneviyatın dolu dolu yaşandığı ve iyilik hislerinin pik yaptığı Ramazanı ayını depremzedelerle beraber yaşamak bela ve musibetlere karşı da bir paratoner olabilir. Ayrıca felaketten etkilenen bu 11 ilimizin depremzede insanını, iftar ve sahurlarda ağırlamak büyük bir sevap kazandıracağı gibi ve bu manevi iklimde bereketli iftar sofralarından bir daha bu acıların yaşanmaması için toplu dualar yükselecektir. Teravihler, sahurlar ve iftarlarla manevi hazla geçirilecek bu zaman dilimi, depremzede ile bir araya gelindiğinde gerçek Ramazan huzurunu yaşatacak bizlere.
Ramazan, deprem bölgesinde yaşanmalı ve yaşatılmalı
Bu yıl, birinci derece akrabalarımız da dâhil Ramazan’da yapacağımız tüm yardımları deprem bölgesine aktarsak, topyekûn milletçe yapılan büyük bir duaya âmin demek değil midir? Başta fitreler ve zekâtlar bu bölgedeki depremzedelere aktarılmalı. Ben şahsen böyle yapacağım. Ardından tüm Türkiye genelinde kurulan iftar çadırları bu bölgede kurulmalı. Erzak kolileri, Ramazan kumanyaları ve Ramazan’a has tüm mali ibadetler bu bölgede icra edilmeli. Deprem bölgesinin tamamında bir ramazan planlaması yapılmalı. Devletin koordinasyonunda belediyeler ve tüm sivil toplum kuruluşları bu organizasyonda yer almalı. İftar çadırı kurmak isteyen hayırseverlere de yardımcı olunmalı, yer gösterilmeli ve gastronomi dernekleri de aşçı temin etmelidir. Ayrıca iftar çadırlarında kesinlikle lezzetli yemekler pişirilmeli ve depremzedelerin kuyruğa girmeden iftar etmesi sağlanmalıdır. Oruç tutamayan çocuklar, yaşlılar ve hastalara da özel ihtimam gösterilmeli ve günlük yemekleri de bence aksamamalıdır.
Diyanet, Ramazan'da deprem bölgesine ayrı bir ihtimam göstermeli
Diyanet işleri 2023 yılı fitre miktarının 70 TL olarak belirlendiğini ve vatandaşların fitrelerini deprem mağdurları için Ramazan ayı öncesinde de verebileceklerini açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen bu karara göre, "Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı, 70 TL olarak belirlenmiştir. Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir” denildi. Bu sözlerden fitre olarak 70 TL’nin alt rakam olduğunu, kişinin gelir durumuna göre de bunun yükselebileceğini anladım. Ayrıca diyanet tarafından bölgede çadır ve konteyner kentlerde cami yerine geçecek dev çadırlar kurulmalı. Buralarda vatandaşların yakınlarından ahirete irtihal etmiş olanlar için mevlitler, Kur’anlar okunmalı, hatimler indirilmelidir. Diyanet bölgeye özel görevlendirecek fazla sayıda imamlarla bu konuda destek vermeli.
Deprem bölgesine iftar çadırı kuracaklar
Ufak bir araştırma sonucu bazı kurumların iftar çadırlarını deprem bölgesine kuracaklarını gördüm. Size de birkaçından bahsedeceğim.
- İstanbul Üsküdar Belediyesi
Üsküdar Belediyesi, her yıl on binlerce İstanbulluyu buluşturan meşhur iftar çadırlarını, bu Ramazan Üsküdar’da değil, deprem bölgelerinde kuracak. Belediye, 23 Mart tarihinde başlayacak Ramazan ayı için hazırlıklarına şimdiden başlamış durumda. Ramazan öncesi deprem bölgesine yeni aşevlerinin kurulması için harekete geçti. Belediye ekipleri Ramazan’a kadar bölgede organizasyonlarını tamamlayarak günde 50 bin kişiye sıcak yemek dağıtabilir hale gelecek. Hazırlık aşamaları devam ederken depremzedelere ve bölgede çalışan görevlilere sıcak yemek dağıtımı artarak devam ediyor.
- Muğla Fethiye Fen Sosyal Anadolu İHL, Adıyaman’da iftar çadırı açacak.
- Benim de mezun olduğum Marmara Üniversitesi Mezun ve Mensupları Derneği üyeleri, İstanbul'da kendi imkânlarıyla deprem bölgesine iftar çadırı açmayı planlıyor. Bununla ilgili çalışmaları devam ediyor.
- Kocaeli’nin Körfez, Darıca ve Dilovası Belediyeleri
Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, "Yaklaşan Ramazan-ı Şerif'te iftarlarımızı afet bölgesinde yürütme kararı aldık. 3 belediye olarak orada bir iftar çadırı kuracağız" dedi. Depremin ilk anından itibaren afet bölgesinde yaraları sarmak için mücadele ettiklerini söyleyen Başkan Söğüt, "Ülkemiz, hepimizi derinden üzen bir depremle sarsıldı. 45 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. Hepsine Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum. Yurdumuzun her köşesinden olduğu gibi Körfez ilçemizden de gerek arama kurtarma faaliyetlerinde, gerekse gıda, giyim, yakacak gibi temel ihtiyaçları karşılayacak yardımları afet bölgemize ulaştırdık. Biz hakikaten dayanışma, birlik ve beraberlik ruhunu gösteren büyük bir milletiz" dedi.
- İnsan İzi Uluslararası İnsani Yardım Derneği
Dernek tarafından Adıyaman’ın Polis Amca İmam Hatip Ortaokulu’nda kurulan İyilik Kompleksinde günde 15.000 kişiye 3 öğün sıcak yemek servisi ile hizmet veriliyor. Dernek Başkanı Umut Sarıkaya, Ramazan sonuna kadar Bakanlıklar ve AFAD’ın koordinasyonuyla bu hizmetlerinin devam edeceğini ve AFAD çadırlarında yüzlerce çocukla oyunlar oynayıp çizgi film ve sinema geceleri de düzenleyeceklerini belirtti.
- İstanbul Samsunlu Genç İş İnsanları Derneği
Dernek başkanı Fatih Aşçı Bey, Samko’nun öncülüğünde Adıyaman’da kurulumuna başlanan Konteyner kente yemek desteği verdikten sonra orada oluşturulan alanda da Ramazan’da iftar vermeyi planladıklarını belirtti.
- Yetim Vakfı
100 bin depremzedeye Ramazan kumanyası vermeyi hedefliyor.
Bu kurumların dışında halen orada hizmetlerine devam eden gastronomi dernekleri ve şeflerin çoğunun da Ramazan ayında orada kalacağını tahmin ediyorum. Kim bilir belki de bu Ramazan ayı münasebetiyle depremzede için yaptığımız hayır ve hasenatlar sonucu Allah’ın mağfiretine mazhar oluruz. Bu vesileyle 23 Mart’ta başlayacak olan Ramazan ayımızın mübarek olmasını diliyorum.