Çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbirler 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenmiş olup, korunma ihtiyacı olan çocuk ve suça sürüklenen çocukların, maddi ve manevi kişiliklerini korumayı hedef alan tedbirlerdir.
Korunma ihtiyacı olan çocuk; Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen yada suç mağduru çocuktur. (ÇKK 3/a-1)Suça sürüklenen çocuk; Kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiası ile hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılan yada işlediği fiilden dolayı hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuğu ifade etmektedir. (ÇKK 3/a-2)
Çocuk koruma kanununa göre koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun öncelikle kendi aile ortamında korunmasını sağlamaya yönelik danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma tedbirleridir. (ÇKK 5/1) Bu tedbirler suça sürüklenen ve ceza sorumluluğu olmayan çocuklar bakımından, çocuklara özgü güvenlik tedbiri olarak anlaşılır.
Koruyucu ve destekleyici tedbirler
Danışmanlık Tedbiri: Çocuğun bakımından sorumlu kimselere, çocuk yetiştirme konusunda ve çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeyi amaçlayan tedbirdir. Çocuğun, bedensel ve zihinsel ve ruhsal gelişimine katkı sunmayı, bu amaçla, ergenlik sorunları, öfke kontrolü, aile içi iletişim sorunları, tekrar suç işlemesinin önlenmesi gibi olumsuz etkilerin çözümüne yönelik olarak gerek çocuk ve gerekse de bakmakla yükümlü olan ailesinin sorunların çözümü noktasında desteklenmesi hedeflenmektedir.
Eğitim Tedbiri: Çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü ve yatılı olarak devamına, iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya yada özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine yönelik tedbir türüdür.Bakım Tedbiri: Çocuğa bakmakla yükümlü olan kimselerin, görevini yerine getirememesi durumunda, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu yada koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine denir.Sağlık Tedbiri: Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbî bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına yönelik tedbirdir.Barınma Tedbiri: barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya, yönelik tedbirdir. Barınma tedbiri uygulanan kimselerin, talepleri hâlinde kimlikleri ve adresleri gizli tutulur.
Bildirim yükümlülüğü
Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bildirmekle yükümlüdür. Çocuk ile çocuğun bakımından sorumlu kimseler çocuğun korunma altına alınması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna başvurabilir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kendisine bildirilen olaylarla ilgili olarak gerekli araştırmayı derhâl yapmakla yükümlüdür.
Haftaya, kısmetse koruyucu ve destekleyici kararının nasıl alınacağını yazmaya çalışacağız.