Çocuğun istismarı denildiğinde toplumda ilk akla gelen ve bilinen, çocuğun cinsel istismarıdır. Çocuğun cinsel istismarı elbette çok çirkin ve toplumun içini acıtan bir suç olmakla birlikte, çocuğun istismarı ana başlığı altında istismar türlerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Oysa, genel olarak dört ana başlık altında toplanan çocuk istismarı çeşitlerinin tamamı, sağlıklı bir nesil ve toplum için üzerinde önemle durulması ve çalışılması gereken konulardır. Zira, çocukların, sağlıklı bir çevrede, bedensel ve ruhsal gelişimlerini sağlamadan, sağlıklı ve müreffeh bir gelecek hayal etmek mümkün değildir.
Çocuk İstismarı Çeşitleri
Çocuğun cinsel istismarıÇocuğun fiziksel istismarıÇocuğun duygusal istismarıİhmal
Çocuğun cinsel istismarı
Bu konuda pek çok tanım bulunmakla birlikte, çocuğa karşı gerçekleştirilen ve cinsel tatmin amacını taşıyan her türlü davranışı, çocuğun cinsel istismarı olarak tanımlayabiliriz. Bu tanıma göre;
Çocukla cinsel içerikli konuşmalar yapmak
Çocukla cinsel birleşmeÇocuğun özel bölgelerine bakmak ve dokunmakÇocuğa çıplak fotoğrafları göstermekÇocuğa özel bölgelerini, cinsel organını göstermek,Çocuğun cinsel içerikli fotoğraflarının çekmek,Çocuğa cinsel içerikli pornografik yayınları izletmek
Gibi birçok cinsel tatmin amacı taşıyan eylem çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturabilir.
Çocuğun fiziksel istismarı
Genel olarak kaza dışı yaralanmalar olarak tanımlanan bu istismar türü, çocuğun yaşamına, beden sağlığına ve onuruna karşı, kasıtlı olarak uygulanan fiziksel şiddeti ifade etmektedir. Çoğunlukla mağdur üzerinde yaralanmadan kaynaklı fiziksel bulgular bırakan bu istismar türü, bu nedenle tespit edilmesi en kolay istismar çeşididir. Çocuğun darp edilmesi, ısırılması, vücudunda sigara söndürme, itme, çimdikleme, sarsma gibi eylemler bu istismar türünü oluşturur.
Çocuğun duygusal istismarı
Çocuğun ihtiyaç duyduğu ilgi, sevgi ve şefkatten ve duygusal paylaşımdan mahrum bırakılması durumu olarak tanımlanabilecek olan bu istismar türü, en sık uygulanan ama en çok göz ardı edilen ve özelliği gereği pek ortaya çıkmayan bir istismar türüdür. Çocuğa hakaret edilmesi, alay edilmesi, istemediği lakaplar takılması, korkutma, tehdit etme, gibi yıldırmaya yönelik eylemler, kontrolsüz olarak yalnız bırakılması, keşke sen olmasaydın, seni zaten istemiyorduk şeklinde sözler sarf edilmesi, yok sayılması ve reddedilmesi, çocuğun suça itilmesi gibi aktif ve pasif eylemlerle çocuğun duygusal istismarı vücut bulabilir.
Çocuğun ihmali
Çocuğa bakmakla yükümlü olan kişiler tarafından, çocuğun, eğitim, gıda, sağlık, giyim, gözetim gibi yaşamsal ihtiyaçlarının yerine getirilmemesi şeklinde tanımlanabilir. Çocuğu aç bırakmak, hasta olduğunda doktora götürmemek, okula göndermemek gibi birçok şekilde gerçekleşebilir.
Tüm bu istismar çeşitleri, eylemin türüne ve özelliklerine göre, çocuğun cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, kasten yaralama, eziyet, kötü muamele, müstehcenlik, aile hukukundan doğan yükümlülüklerin ihmali, hakaret, tehdit gibi suçları oluşturabilir.
Çocukların istismara uğramadığı bir toplum ve güzel bir gelecek dilekleriyle sağlıkla kalın…