Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren ve başkanlığını DEİK Başkanı Nail Olpak'ın yürüttüğü Dünya Türk İş Konseyinin (DTİK), Türk iş dünyası ve Türk diasporasını bir araya getiren 10. kurultayı 15-16 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul’da toplandı.
"Türk Devletleri Teşkilatı: 5 Devlet Tek Diaspora" uhdesiyle toplanan kurultay ile gün geçtikçe aralarındaki kültürel ve ekonomik iş birliğini derinleştiren Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletlerin bu ortaklıklarını diasporaları arasında da geliştirmeleri teşvik ediliyor.
Böylece Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletlere çok olumlu katkılar yapabilecek olan yeni ve hızlıca geliştirilebilecek bir iş birliği alanı daha Türk dünyasının gündemine girmiş oluyor.
Kurultayın açılışında konuşan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın da belirttiği üzere Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Macaristan gibi Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci devletlere ek olarak Batı Trakya, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu’daki diğer kardeş topluluklar, soydaşlarımız, İslam dünyası ve onların diasporasını da bu resme dâhil ettiğimiz zaman bu iş birliğinin ne kadar büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını görmüş oluruz.
Bu açıklamalardan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı Grand stratejisinin güçlü ve geniş kapsamlı bir diaspora boyutunun da olduğu anlaşılıyor. Güçlenen bir Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasıyla ve Türki Cumhuriyetlerle derinleşecek olan iş birliği ve entegrasyon ile ortaya çıkacak olan Türkiye Yüzyılı aynı zamanda Türk Yüzyılı demektir.
Dışişleri Bakanı Sayın Fidan’ın kurultay esnasında yaptığı konuşmada Türki Cumhuriyetlerin ve Türk iş dünyasının iş birliğini artırması için izlemesi gereken yöntemi 3E modeli olarak adlandırması da dikkat çekiciydi. Sayın Bakan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde geliştirilmiş olan 3E modelinin; ‘entegre olmak’, ‘eşgüdüm sağlamak’ ve ‘etki bırakmak’tan oluştuğunu açıklaması bu iş birliğinin kavramsallaştırılması açısından önemli bir katkıydı.
Kurultay sırasında dokuz alanda diaspora ödülleri verilmesi de bu alanda yapılacak akademik, kültürel, sanatsal ve diğer sahalardaki çalışmaları teşvik etmesi bakımından gerçekten güzel bir sembolik gelişmeydi.
Türk Dünyası İş Kurultayı’nın, Türk ve akraba topluluklar diasporaları arasındaki iş birliğini derinleştireceğine ve bu alandaki farkındalığı artıracağına inanıyor ve kurultayda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.