“Bir gün anneme, ‘Evlilikten çok korkuyorum, evlenen herkes çok mutsuz. Eğer ben de mutsuz olacaksam niye evleneyim’ demiştim. Annem de bana şöyle cevap verdi; ‘Yavrucuğum, herkes birlikte yaşadıklarıyla ve karşısına çıkanlarla sınanır. Sen birilerine bakarken kendini unutursan işte o zaman kork. Ne evlenen kızlar sensin ne de onların eşleri senin eşin. Herkes ayrı bir insanla hayatı yaşar ve yaşadıkları herkesin kendisine özeldir. Farkındaysan herkes nasıl bir eş istediğine odaklanıyor ve beklentisini dile getiriyor. Gönlündeki gibi bir eş seni hangi özelliğinden dolayı tercih etsin? Sen kendini böyle bir eşe hazırladın mı?

Çoğunlukla herkes karşısındakinden bekliyor ve olmadığında şikâyet ediyor. Sence kaç kişi, ‘Evet bu sıkıntıyı yaşadık ama şurada ben yanlış davrandım’ diyebiliyor? Şikâyet alışkanlığı ve yüksek beklentinin sonucunda huzur arayan boşuna arar. Çoğunluk çok mutlu olsa, bu senin evliliğinin mutlu gideceğine, mutsuz olduklarında da mutsuz olacağına bir işaret değildir. Her şey niyetine, o niyete eşlik edecek bilgine ve çabana bağlı. Sen kendin için standardı yüksek bir ilişki hedeflersen, karşındaki insan da ona göre vaziyet alır. Her evlilik, yeni bir ilişki inşası demektir. Sen kendine iyi bir tarz oluşturur ve onda karar kılarsan, yanındaki de buna uyum sağlayacaktır. Bu arada, birine benzemenin ve dönüşmenin en etkili formülü, saygılı, nezaketli ve değer vererek yaklaşmaktır. Çünkü sevgi değer gördüğü yere akar.

Her şeyin temelinde niyet vardır. Niyet, insanı eğrilten ya da doğrultan ve hatta kişiye rengini veren en önemli unsurdur. Sen Rabbinin (cc) karşısına çıkardığı güzel insanın iyi vasıflarını ortaya çıkarmasında ona yardımcı olacak ve değer katacak yaklaşımlara niyet etmelisin. İyi bir evliliğin temelinin önce senin tarafından atılması gerektiğinin farkında olmalısın. Sen bir hanımefendisin ve erkeğinin annesinden sonra güvendiği ve sığındığı limanı olmalısın. İmamı Gazali Hazretleri buyuruyor ki: ‘Doğru ağacın gölgesi de doğru olur.’ Sen önce kendini düzeltmekle uğraş. Müstakbel eşin için de sadece dua et ve doğru kriterler ile tanımaya çalış. Dualarının birinci muhatabı kendin olsun. Dilinin ve halinin, anlayışının ve yaklaşımın güzelleşmesi için, arayışın ve çaban olsun.

Bütün gayretlere rağmen sıkıntılar mutlaka olacaktır. Bunun için de, sıkıntıyı soruna dönüştürmeme becerini geliştirirsen, usulün ve üslubun düzgün olursa, Allah’ın (cc) izniyle, meseleyi halletmen daha kolay olacaktır. Özet olarak güzel ve becerikli kızım, insanları sevmeli ve değer vermelisin. Çünkü değer verdiğine özenli davranırsın. Kendini değerli bulursan, bu değer başkalarına nasıl yaklaşacağını da belirler. Allah’a (cc) ait olan değerli olacağı için, bu değer herkese ait olur.

Sen ümit var ol, Allah’a (cc) güven ve kendini güzel bir hayat için hazırla. Bunun için, niyet, bilgi, metot, gayret ve sebat gerekir.’ demişti. Bunlar benim daha doğru bir hayat için yol haritam oldu. Rabbim (cc) rahmet eylesin.”