Yaklaşık iki milyon öğrenci hafta sonu üniversite sınavında ter döktü. Geçen yıl uygulamaya giren sınav siteminin nasıl bir öğrenci profili istediği açıkça kendisini belli etmeye başladı. Cumartesi günü TYT sınavı yapıldı. Sınavda 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler ve 20 fen bilimleri sorusu soruldu.

TYT SINAVI NASIL YORUMLANMALI?

TYT sınavında genel olarak adayların zaman problemi yaşadığı gözlemlenmiştir.120 soruyu 135 dakikada çözmeye çalışan öğrenciler, sınavın son saniyesine kadar salonu terk etmediler. Özellikle Türkçe sorularının çok zaman aldığı ifade edilmektedir. Türkçe testinde paragraf soruları çok uzun değildi fakat anlam yoğunluğu olan metinler olarak kurgulanmıştı. Bu tip soruları çözebilmek için ,klasik bir söz ama, adayların kitap okuma alışkanlıklarının yaşam tarzı haline gelmesi gerekmektedir.

Gençler mutlak günceli takip etmeli, sanat, edebiyat gelişmeleriyle ilgilenmeli, edebi değer taşıyan metinlerle sürekli hemhal olmalıdır. Belgesel, haber programı, tartışma programı izlemeyen, zamanının büyük bölümünü sosyal medya sayfalarında gezinmekle geçiren adaylar yoğun metinleri anlayamamakta ya da metinlerin içerisinde kaybolmaktadır. Dilbilgisi soruları beklendiği gibi geldi.

TYT’de adayları zorlayan bir diğer ders matematik dersi oldu. Matematik testinde sorulan sorular okuduğunu anlama, yorum yapabilme, sentez analiz yeteneğini kullanabilme kazanımlarını ölçmeye yönelikti. Yani adaylar matematik testinde çok zorlandı. Matematik öğretmenlerinin yorumu: “Kitap okuyan ve konuyu anlayan öğrenciler bu sınavda başarılı olur.”

Fen bilimleri ve sosyal bilimler testinde adaylar çok zorlanmadıklarını ifade etmekteler.

ASIL BELİRLEYİCİ OLAN AYT TESTİ OLDU

YKS iki aşamalı bir sınav, yerleştirme puanlarının oluşmasında AYT testleri daha fazla etkiye sahip. Adaylara kendi alanlarıyla ilgili 80 soru soruldu. AYT testleri akademik bilgiyi ölçmeyi amaçlamaktadır. Adaylar alanlarında başarılı olduğu oranda sıralamalarını üst seviyelere daha kolay çıkarabilecekler. AYT soruları ÖSYM’nin kendi geleneği içerisinde oluşturduğu mantığa göre hazırlanmış. Yani çok zor soru olmasına rağmen çok kolay sorular da vardı . Fakat konuya hakim olmayan, yeteri kadar pratik yapmayan öğrenciler soruları çözmekte zorlandı.

YKS sonuçlarıyla ilgili sıralamalarda ve yüzdelik dilimlerde değişiklik beklenebilir. Zira çözülemeyen ve herkese zor gelen sorular genel sıralamada gevşemeye yol açabilir.

1 SORU İPTAL, SONUÇLAR 18 TEMMUZ’DA

TYT matematik testinin 7. Sorusu iptal edildi. Bu sorunun değerlendirme dışında bırakılacağı açıklandı. Yaklaşık yarım asırlık bir kurumda hala soru iptallerinin yaşanması normal karşılanamaz. Bu konuda daha dikkatli olunması beklenmektedir. Sınav sonuçları 18 Temmuz günü açıklanacak. Tüm adaylara başarılar dilerim.