ABD Başkanı ve Başkan Adayı Donald Trump’a Pensilvanya’da düzenlenen suikast girişiminin ardından, dünyanın dört bir yanından olduğu gibi Orta Doğu’dan da kınama bildirileri geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada suikast girişimini şiddetle kınadığını belirtti ve Trump’a, ailesine ve sevenlerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Daha sonra Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde de suikast girişimini “demokrasiye yapılmış bir saldırı” olarak niteledi ve Trump’ın “saldırı sonrası sergilediği cesur duruşun takdire şayan olduğunu”, “kutuplaşma ve gerginliği azaltmak amacıyla verdiği teskin edici birlik mesajlarıyla güçlü bir liderlik ortaya koyduğunu” söyledi.

Bölgedeki diğer ülkelerin yayınladıkları bildiriler ve liderlerinin konuyla ilgili açıklamaları da Trump’ın gönlünü okşayacak ifadeler ve övgülerle dolu.

Çünkü Ankara gibi bölge başkentleri de Trump’ın, kasım ayındaki seçimleri kazanacağına inanıyor ve Beyaz Saray’a yeniden yerleşeceği güne hazırlanıyor.

Biden’ın akıl sağlığıyla ilgili tartışmalar ve adaylıktan çekileceğine dair iddialar arasında gelen suikast girişiminin, Trump’ın zaferini kesinleştirdiği kanaati bölgeye hâkim.

Trump’ın ilk dönemindeki icraatları ve seçim kampanyası sırasındaki vaatleri ikinci dönemine dair bir fikir verse de politika yapıcılar gelecek yıl bölgesel ve küresel denklemlerin nasıl şekilleneceğine, hangi ülkenin nasıl etkileneceğine dair tahminde bulunmaya çalışıyorlar.

İlk döneminde, Filistin davasını tasfiye için “Yüzyılın Anlaşması” planını gündeme getiren ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduğunda yapacağı ilk iş, - o zamana kadar herhangi bir ateşkes anlaşması imzalanmazsa - Gazze Şeridi’ndeki savaşı İsrail’in lehine olacak şekilde sona erdirmek olacak.

Hamas başta olmak üzere Filistinli direniş gruplarının Trump’ın ikinci dönemine hazırlanmaları ve planlarını ona göre yapmaları gerekiyor.

Cumhuriyetçi Parti adayının seçimleri kazanması, Demokratlarla ilişkileri güçlü olan Katar için iyi olmayacak.

Trump ilk döneminde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın Katar’a abluka uygulamalarına yeşil ışık yakmıştı.

Beyaz Saray’a yeniden oturduktan sonra Doha’yı, Hamas liderlerine baskı yapması için tehdit edebilir.

Amerikan himayesi isteyen ülkelerin bedelini ödemeleri gerektiğini savunan Trump’ın, ikinci döneminde de Körfez ülkelerine yüklü miktarlarda silah satışı bekleniyor.

Demokrat Parti adayının kasım ayında seçimi kaybetmesi, İran için de ABD’yle gerilimin yükselmesi demek.

Tahran’ın buna şimdiden hazırlandığı ve Yemen’deki Husilerin Tel Aviv’e düzenledikleri saldırının Washington’a mesaj olduğu söylenebilir.

Türkiye’nin de Trump’tan beklentileri var.

S400 krizinde Ankara’ya hak veren ve krizin sebebinin Türkiye’ye Patriot satılmaması olduğunu söyleyen Trump’ın, ikinci döneminde F-35 programına dönebiliriz.

Trump, Amerikan askerlerini Suriye’den çekme taraftarı.

Ancak Pentagon’un bu isteğe ne kadar boyun eğeceği meçhul.

Ayrıca ABD’den boşalan yeri, Rusya’nın doldurma ihtimali de söz konusu.

Her hâlükarda Trump seçimi kazanırsa PKK/YPG’nin en büyük destekçisi Brett McGurk, büyük ihtimalle koltuğunu kaybedecek.