Lübnan’da iki yılı aşkın süredir boş kalan Baabda Sarayı geçen hafta Lübnan Meclisi’nde yapılan oylamada Genelkurmay Başkanı Joseph Avn’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle dolduruldu.
Cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükûmet de kurulamıyor; dolayısıyla Necib Mikati başkanlığındaki hükûmet geçici olarak görevine devam ediyordu.
Cumhurbaşkanı seçimi krizinin aşılmasının ardından sıra yeni hükûmetin kurulmasına geldi.
İç savaşı sona erdirmek üzere 1989’da imzalanan Taif Anlaşması’na göre Lübnan’da başbakan Sünni Müslümanlardan atanıyor.
Lübnan Anayasası da cumhurbaşkanının, hükûmeti kurmakla görevlendireceği ismi belirlemeden önce en çok oyu alabilecek adayı belirlemek üzere Lübnan Meclisi’ndeki gruplarla istişareler yapmasını zorunlu kılıyor.
Cumhurbaşkanı o istişarelerin sonucuna uymak mecburiyetinde değil fakat hükûmetin güvenoyu alabilmesi için genelde en çok oyu alacağı görülen adayı yeni hükûmeti kurmakla görevlendiriyor.
Hükûmetin kuruluş süreci de Lübnan Meclisi’ndeki gruplarla bakanlıklar üzerine yapılan pazarlıklar nedeniyle epey vakit alıyor.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn istişare görüşmelerini tamamladı.
Başbakanlık için üç isim gündemdeydi.
Mevcut Lübnan Başbakanı Necib Mikati, uluslararası üne sahip diplomat ve hukukçu Nevvaf Selam, iş adamı ve bağımsız milletvekili Fuad Mahzumi.
Mahzumi, değişime ihtiyaç olduğunu söyleyerek “sistemin adamı” dediği Mikati karşısında oyların bölünmemesi için Selam lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı.
İster kendi iradesiyle isterse baskılar sonucu olsun, Mahzumi’nin yarıştan çekilmesi hiç şüphesiz Selam’ın şansını artırdı.
Nevvaf Selam, Beyrut’un köklü ailelerinden birine mensup.
Lübnan eski başbakanlarından Temmam Selam’ın amcasının oğlu.
Dedeleri Selim Ali Selam, Osmanlı Devleti döneminde Meclis-i Mebusan üyeliği yapmış ve daha sonra Şerif ailesinin Osmanlılara karşı İngilizlerin desteğiyle başlattığı Arap isyanına katılmış.
Geçen yılın şubat ayından bu yana Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başkanı olarak görev yapan Nevvaf Selam’ın kariyerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Daimî Temsilciliği gibi görevler de var.
Lübnan Cumhurbaşkanı istişareler sonucu milletvekillerinden yeterli desteği aldığı kesinleşen Selam’ı önceki akşam yeni hükûmeti kurmakla görevlendirdi.
Joseph Avn’ın cumhurbaşkanı seçilmesi İran’ın hezimeti ve Suudi Arabistan’ın zaferi olarak nitelendirilmişti.
Avn da ilk yurt dışı gezisini Riyad’a yapacağını açıkladı.
Nevvaf Selam’ın başbakan olarak atanmasıyla yine Suudi Arabistan’ın istediği gerçekleşmiş oldu.
Cumhurbaşkanı ve hükûmet arasında uyum olursa Lübnan’daki devasa sorunların en azından bir kısmı çözülür ya da hafifletilir.
O sorunların başında da İran destekli Hizbullah’ın silah zoruyla hükûmet üzerinde kurduğu vesayet geliyor.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, göreve başlamasının ardından yaptığı konuşmada, devletten başka kimsenin elinde silah bulunmasına ve paralel orduya izin verilmeyeceğini, kaçakçılıkla ve terörle mücadele edileceğini söyledi.
Avn’ın sözlerinin adresi Hizbullah.
İsrail saldırılarıyla ve Suriye’de rejimin devrilmesiyle büyük ölçüde güç kaybetse de örgütün silahlarını orduya teslim etmeyi reddedeceği kesin.