Toplumun en küçük hücresidir aile. En küçük ama en etkili hücre yapısıdır. Bir ipek iplik gibi düşünün; ince, nazik ama çelik gibi de sağlam…

Aile sağlamsa, devlet de kavidir. Ailesi çürümüş devletlerin ayakta kalması mümkün değildir. İşte bu nedenle Batı, derin sorgulamaların yaşandığı bir dönemin içinde.

Öyle bir Avrupa ki şu an “Sahipsiz, devlet bakımındaki çocuklarla huzurevlerindeki yaşlıları nasıl buluşturabiliriz” sorusunun cevabını arıyor. Terkedilen çocuklar ve yaşlılar…

Benmerkezci ve haz odaklı yaşam tarzında, kendi dışında her şeyi yük olarak görmek sıradanlaşmış durumda.

Ailesiz, sevgisiz, güvensiz ve dolayısıyla mutsuz toplumlarCepleri dolmuş ama ruhundaki boşluğu dolduramamış; hiç tamam olamamış insanlar, daha fazla savrulmanın döngüsünden kendilerini kurtaramıyorlar.

Savrulma, sapkınlığa kadar gidebiliyor.

İşler öyle çığırından çıktı ki Amerika Birleşik Devletleri’nde devlet başkanlığını kazanan Donald Trump, propaganda sürecinde “İki cins vardır; kadın ve erkek.” diyerek aileyi güçlendirme vaadiyle oy topladı.

ABD’nin geldiği aşama bakımından son haberler dikkati çekti. Özellikle itfaiye içinde istihdam edilen eşcinsel kadın personeller sosyal medyada tartışma konusu oldu. ABD'de özellikle Biden yönetiminde ordu, polis ve itfaiye gibi önemli kurumlarda eşcinsellerin fırsat eşitliği adı altında sayısı artırılmıştı ve son yangın faciasında itfaiyenin etkin müdahalede bulunamayışı yeni sorgulamaların yapılmasına neden oldu.

TEHLİKE ÇANLARI TÜRKİYE İÇİN DE ÇALMAYA BAŞLADI

Ülkemize döndüğümüzde hiç şüphesiz aile konusunda Batı ile kıyas edilmeyecek seviyede iyi durumdayız. Ve fakat sorunları da görmezden gelme gibi bir lüksümüz yok!

Öncelikli problem, neslin yaşlanmaya başlamış olması. Ne yazık ki bu konu devlet olarak öncelikli sorunlarımız arasında yer alıyor.

Ekonomik zorluklar ve kariyer yapma planları, evliliği ertelemeye neden oluyor. Bununla paralel gelişen olgu ise toplumumuzda lüks eğilimlerin artmış olmasıdır. İnsanlar ‘kanaat etmek’ gibi bir erdemi unuttu.

Sosyal medyanın getirdiği uçurumun kenarında insanlar, gösteri dünyasının bir parçası olarak yarış etme motivasyonuyla hep daha iyisine talip olma eğilimini hayatlarının merkezine koydular. Bu bağlamda mütevazı evliliklerin, çoğu genç arasında mümkünatı kalmadı. Oysa mükemmel eş, mükemmel iş arayışı içinde hayat uçup gidiyor, farkında mıyız?

Geçen hafta katıldığım bir çalıştayda yanımda oturan 38 yaşındaki bir kadın akademisyen, artık evlenmek istediğinden dem vuruyordu. Evlilik için çok geç kaldığını ve üzgün olduğunu ifade ediyordu. Bakımlı, kariyer sahibi ama yalnız…

Demem o ki kariyer yolunda ilerlerken hayat elinizden kaçmasın.

Gençlere buradan ne kadar sesimi duyurabilirim bilmiyorum ama hayatı dolu dolu yaşamanın sırrı, hayata anlam katmaktan ve yoldaşınla ortak hedefe yönelmekten geçer.

Öncelikli olan kişilik ve karakterdir. Doğru aday olduğunu düşündüğünüz noktada hiç zaman kaybetmeyin derim. Maddi birikim ya da kariyer… Bir şekilde her şey inşa edilir ama kaybedilen zaman geri gelmez. Aile, evlilik ve ebeveyn olmak için 20’li yaşlar en ideal olandır. Aksi takdirde uyum sorunu daha fazla yaşanacaktır.

Bırakın, evlilik sürecinde tüm gelenek kuralları hayata geçmesin. Bırakın, şatafat ve gösteriş başkalarının olsun.

Sadelik, mütevazılık ve içi dolu derin yaklaşımlar sizi mutlu etmeye yetecektir.

O nedenle zamanın ezber yaklaşımlarından ve dayatmalarından kendinizi arıtmanızı tavsiye ederim.

 

TÜRKİYE YÜZYILI’NDA ‘AİLE’ MERKEZ KAVRAMLARDAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı kurgusunda yerli savunma sanayisinden kalkınmaya, terörsüz Türkiye’den tam bağımsız ülke hedefine pek çok başlık öne çıkıyor. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyolojik yapının erozyona uğramaması ve güçlenmesi adına önemli bir adım attı ve aile kavramını merkeze koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2025 yılını ‘Aile Yılı’ olarak ilan etti ve bu kapsamda peş peşe müjdeler verdi.

Erdoğan, "Yeni evlenecek gençlerimize Aile ve Gençlik Fonu dâhilinde verdiğimiz faizsiz kredi desteğini 81 ilimizin tamamında uygulamaya alıyoruz." dedi. Aileyi kurmayı teşvik edecek maddi destekler, danışmanlık hizmetleri, kadınlar için esnek ve uzaktan çalışma modelleri, genç çiftler için konut destekleri ve düşük maliyetli çocuk bakım hizmetlerine dair yol haritası açıklandı.

Hayırlı olsun.