Kurbanlık hayvanların satın alınmasıyla sorumluluğumuz bitmiyor. Hayvanların kesim alanına nakli, kesim işlemi, etlerin dağıtılması ve muhafazası da sürecin bir parçası.

Hayvanlara iyi davranılmalı

Kesim öncesinde ve kesim sırasında hayvanlara kötü muamele etmek onların strese girmelerine ve yorulmalarına neden olur ki bu insani olmadığı gibi, hayvan refahı ve et kalitesi açısından da olumsuz etkiler oluşturur. Hayvanların kesime götürülürken yorulması, eziyet edilmesi ve kesilen hayvanları görmeleri strese neden olur. Bu hayvanların eti koyu renkli, sert, kuru ve lezzetsiz olur ayrıca kısa sürede bozulur.

Kesim ehil kasaplar tarafından, belirlenen yerlerde ve temiz olarak yapılmalıdır

Kesim işleminin mutlaka yetkililer tarafından belirlenmiş kesim alanlarında, tecrübeli kasaplar tarafından yapılması gerekir. Kasabın tecrübeli olması; hayvana acı çektirilmemesi, kendine ve çevresindekilere zarar vermemesi, et kalitesi ve et hijyeni açısından önem taşır. Kesim işlemi uzun ve keskin bir bıçak ile tek hamlede yapılmalıdır. Kesim esnasında hayvanın gövdesinin yere değmesi önlenmelidir. Kesim hijyeni açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise derinin ve bağırsak içeriğinin etlere temas ettirilmemesidir. Bu önlem etlerin zararlı mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi açısından çok önemlidir.

Görülebilecek bazı hastalık belirtileri

Kesim esnasında bazı hastalıklar tespit edilebilir. Hayvanın sağlıklı olup olmadığının belirlenmesinde göğüs ve karın boşlukları ile buralarda bulunan organların kontrolü büyük önem taşımaktadır. Organlarda renk değişiklikleri, apseler, kistler, inci tanesi şeklinde beyaz/sarı oluşumlar önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle şüpheli durumlarla karşılaşılması halinde etleri tüketmeden önce, hayvan gövde ve iç organlarıyla birlikte bir veteriner hekime gösterilmelidir. Hastalıklı doku ve organlar insanlar tarafından kesinlikle tüketilmemeli ayrıca evcil hayvanlara da yedirmemelidir. Eğer kesim bir mezbahada yapılmamış ise hastalıkların doğada yayılımının önlenebilmesi için bu organ ve dokuların sokak/vahşi hayvanların ulaşamayacağı derinlikte (yaklaşık iki metre) bir çukura gömülmesi ve üzerlerinin kireçle kapatılması gerekmektedir.

Etlerin muhafazası

Kesim sonrasında kasların ete dönüşmesi için, yaklaşık bir gün süre ile serin ve temiz bir ortamda bekletilmesi gerekir. Daha sonra etler tüketilebilir veya muhafazaya alınabilir.

Bir hafta içerisinde tüketilecek etler, buzdolabının soğutma bölümünde muhafaza edilebilir. Daha uzun süre saklanacak etlerin ise bir öğünde tüketebilecek kadar küçük porsiyonlara bölünerek dondurulması gerekir. Bu şekilde muhafaza edilen etler 6 ay kadar bozulmadan saklanabilir. Unutulmamalıdır ki donmuş etlerin tekrar tekrar çözündürülmesi ve dondurulması bozulmalara ve gıda zehirlenmelerine yol açar.