Teknoloji geliştikçe doğru ve temiz bilgiye ulaşmak bir o kadar güçleşiyor.

Son zamanlarda bilhassa sosyal medyada yer alan bazı yalan yanlış görsel ve yazılar bu konunun ne denli önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu bana hatırlattı.

Bunlardan birisinde bir evin balkonunda sarı bir çiçek resmi konulmuş ve hemen altında “Osmanlı’da bir evin penceresinde sarı bir çiçek varsa o evde hasta var anlamına gelirdi. Seyyar satıcılar vs. buna dikkat eder ve gürültü yapmazlardı” ibaresi yer alıyordu.

Bir başka paylaşımda da bu kez kırmızı bir çiçek resmi ve “Osmanlı’da bir evin penceresinde kırmızı çiçek varsa o evde hasta vardır” meyanında yukarıdakine benzer bilgiler yer alıyordu.

Sadece bu mu? Hemen her hususta temiz ve kirli bilgi karmaşası ortalıkta fink atıyor. Kameri aylardan haberi olmayan bir arkadaşım “Şaban ayına girildiğini duyuran şu kadar sevap alır” diye bir hadis paylaşmış. (Nerdeyse paylaşmayan ölümü görsün demeyi eksik bırakmış) Ama ne gariptir ki bu paylaşımın yapıldığı ay Cemaziyelevvel ayı idi. O hadisin sahih olup olmaması hususuna girmiyorum bile.

En acısı da bazı internet sitelerinde kasıtlı olarak Kur’an ayetlerinin ve Hadis-i Şeriflerin kasıtlı olarak yanlış tercüme edildiğini, çarpıtıldığını maalesef bizzat gördüm.

Aynı gelişigüzel haberler, temiz-kirli bilgiler sağlık, güncel hayat vs. her alanda mevcut. Ortalıkta gezen kasıtlı iftira ve yalan haberlerin bini bir para. Hem milletin aklı ile alay ediyorlar, hem de sâfiyane duygu sahiplerini kullanıyorlar.

Ortalık,  oturduğu yerden, hiçbir bilgi birikimi ve akademik titri olmayan;  her konuda ahkâm kesen, hayatı boyunca bir tane dahi olsa telef eser okumamış,  liyakatsiz ve cahil “internet âlimleri”nden geçilmiyor. Bu tipler hemen her konuda ahkam keserek, sanal ortama yanlış ve hiçbir değeri olmayan bilgileri habire pompalıyorlar.

İnternette arama motorlarına yazdığınız arama sonuçlarının da yüzde 90’ı aşkın kısmı tamamen yanlış ve eksik bu tip bilgilerle dolu. Teknoloji çok güzel bir nimet ama kaynak tetkiki ve kritiği yapılmadan itibar edilenler tam bir cinayet. Bir kısmı algı oluşturmak için bilinçli olarak yapılan yalan yanlışlar iken bir kısımda bilinçsiz. Bu kirli bilginin yayılmasında maalesef bilinçsiz ve saf insanlar aracı oluyorlar.

Sosyal medya denilen twitter, facebook ve benzerlerinden oluşan platformlara hiç girmek istemiyorum. Çünkü bu alan tam bir facia. Burada temiz ve doğru bilgi bulmak neredeyse imkânsız. Bir delinin bir kuyuya bir taş atmasının çok ötesinde bir durum söz konusu. Sanal ortamın gizemi ve imtiyazının ardına saklanan kimseler “fake” denilen sahte hesaplar açarak bu platformları işgal ediyor.

Hiçbir ahlaki endişe taşımayan bu tiplerin büyük bir kısmı maalesef ruhsal açıdan problemli insanlar. Bu sorunlarını, zihinlerinde oluşturdukları yalan bilgileri yayarak tatmin etmeye çalışıyorlar.

Bu saatten sonra sanal alemi yani interneti kullanan hemen herkesin “temiz bilgi” hususunda çok dikkatli olması gerek. Her gördükleri şeye peşinen inanmadan, kimin, hangi gaye ile bu bilgiyi yaydığını sorgulamaları gerek. En doğru yol güvenilir kaynaklardan ve kitaplardan okumak.

Güzellikler sizinle olsun.