Sosyalmedya kanallarında ve televizyonlarda neredeyse her gün birileri çeşitligıdaların mucizevi faydalarından bahsediyor. Sağlık, beslenme ve gıdakonularında herhangi bir yetkinliği olmayan bu kişiler tarafından çoğu bilimsel bir temele dayanmayan buiddiaların birkaç ünlü tarafından kullanıldığına dair görüntüler sosyal medyadayayılınca, inandırıcılığı birkaç kat daha artıyor. İnanıyor ve denemek istiyoruz çünkü doğal, ucuz ve uygulaması basit biryöntem arayışı içindeyiz. Uzun soluklu irade gerektiren perhizler yerinemucizevi bir gıda ile hızlıca kilo vermek ve sağlığa kavuşmak hepimizin arzusu.Ama maalesef böyle bir dünya yok…
Geçtiğimiz günlerde yine bir sosyalmedya fenomeni tarafından kereviz suyu tüketiminin kronik hastalıklarıiyileştirebildiği iddia edildi. Kereviz suyu, kilo verdiriyormuş, kanser vediyabet gibi hastalıklardan kurtulmamızı sağlıyormuş, fibromiyaljiyi iyileştirmeyeyardımcı oluyormuş…??? Kereviz, düşük kalorili olmasının yanı sıra başta Kvitamini olmak üzere çeşitli vitamin ve mineralleri içeren bir gıda ancak maaleseftüketildiğinde belirtilen faydaları gösterdiğine dair bilimsel bir kanıt henüzyok. Keşke olsaydı… Benzeri iddiaları çoğaltmamız mümkün. Elbette her gıdanınbeslenmemiz ve sağlığımız üzerine etkisi var. Ancak bunların mutlaka bilimselolarak kanıtlanması gerekiyor. Biliyorsunuz ilaçlarda bile doz diye bir şey var. Her maddenin faydalı ya da toksik etkigösterdiği tüketim miktarının bilinmesi ve uygun miktarda kullanılmasıgerekiyor.
Günümüzde popüler bir diğer konu ise gıda takviyesi olarak adlandırılanticari ürünler. Bunlar arasında vitaminleri, mineralleri, çeşitli enzimleri, bitkiözlerini, proteinleri, amino asitleri ve probiyotikleri sayabiliriz. Bu ticariürünlerde, faydalı etkisi olduğu öne sürülen bir madde, kaynağından ekstrakteedilerek yoğunlaştırılıyor ve etkili olduğu iddia edilen dozda tüketiciyesunuluyor. Ancak bunların da tamamının etkisi kanıtlanmış değil. Zaten bunlarilaç olarak değil, gıda takviyesi olarak satışa sunuluyor. Hiçbirinin üzerindekanser veya başka bir hastalığın tedavisinde kullanılabileceğine dair bir bilgiyer almıyor. Bu tip iddialar sadece bilginin kontrolsüz olarak yayılabildiği veürünü hukuken sorumluluk altına almayan sosyal medya gibi platformlarda yeralıyor.
Günümüzde iyi beslendiğini iddia edenpek çok kişi sağlıklı olmak, genç ve bakımlı gözükmek için bu gıdatakviyelerini kullanıyor. Fakat buradaki asıl soru, gerçekten bu gıdatakviyelerine ihtiyacımız var mı? Bu soruya verilebilecek bilimsel tavsiye,mutlaka tıbbi bir testten geçtikten sonra vücudumuzda eksikliği tespit edilmiş maddeye yönelik olarak uzman tavsiyesidoğrultusunda gerekli gıda takviyesinin kullanılmasıdır.