Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminde yer alan ve FETÖ mensubu diğer kişilerce ilgili olarak dile getirilen idam taleplerine, “İdam bir sefer ölümdür. Ölümden daha beter ölüm vardır, o da adil yargılamadır” diye cevap vermişti.

Malum, mevzuatımızda idam cezası yok. Fakat başta darbeciler olmak üzere hain FETÖ mensupları sözkonusu olunca milletin ezici bir çoğunlukla idamın geri getirilmesini istediğini biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu talebi müspet karşıladığını, Meclis’in bu yönde çıkaracağı bir kanunu onaylayacağına dair sözlerle ifade etti.

Halihazırda ceza mevzuatımızdaki en ağır ceza, ağırlaştırılmış müebbet. İdam geri gelse de, gelmese de, FETÖ mensuplarının bir kısmının “en ağır ceza” ile yargılanmayacağı belli. Darbeye müdahil olma seviyesi ya da terör örgütüne sağladığı destek nispetinde, bazı FETÖ mensupları (muhtemelen kahir ekseriyeti) “idam” yahut ağırlaştırılmış müebbet gerektirmeyen suçlarla suçlanacak veyahut da bu suçlardan daha az ceza alacaklar.

Bildiğim kadarıyla, “vatana ihanet” kapsamındaki suçlar dahil, mevzuatımızda herhangi bir suç nedeniyle vatandaşlıktan ihraç sözkonusu değil. Ayrıca bu, idari bir işlem.

Başta “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “düşmanla işbirliği yapmak”, “askeri tesisleri tahrip”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı”, “yasama organına karşı suç”, “Hükümete karşı suç” “Türkiye Cumhuriyetine karşı silahlı isyan” ve “askeri komutanlıkların gasbı” gibi vatana ihanet kapsamındaki suçlardan yargılanacak kişilerin -idam dahil- alacakları her türlü cezaya ilaveten, vatandaşlıktan ihraçları da gündeme getirilemez mi?

Vatandaşlıktan ihraç… Yani, şu veya bu şekilde cezaevinden tahliye edildiklerinde, hain FETÖ mensuplarının vatansız kalmaları… Yani sınırdışı edilebilmelerine imkan… Yani, sınırdışı edilmediklerinde bile, vatanına ihanet etmemiş, aksine canı pahasına onu müdafaaya koyulmuş kimselerle aynı haklara sahip olamamaları…

“Ölümden beter ölüm” olarak neden değerlendirilmesin ki? Olağanüstü hal uyarınca çıkarılacak bir kanun hükmünde kararnameye bakar.