AK Parti “Bu seçim, çevreci kampanyayla olacak” dedi. Demek ki, plastik ve bez bayraklarla sokaklar kirletilmeyecek; en önemlisi afiş, poster, bayrak derken hem yapılan israfın önüne geçilecek hem de çevre kirliliği engellenmiş olacak. Allah razı olsun; inşallah hiçbiri bir şey asmaz.

Öte yandan, bu durum mücadelenin internette olacağı anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki, sanal âlemin sanal savaşları ve sanal âlemin sanal seçmeni botlar ön planda olacak. Sosyal medyada beğendi almak, paylaşım almak iki şeye bağlı. Para ve sistem desteği. Gezi sürecinde edinilen tecrübeye göre, gerçek hayatta hiçbir karşılığı olmayan konular, Twitter’da kıyamet kopuyormuş havası meydana getirebiliyor. Çünkü parayı basarsanız, çılgınlar gibi beğeni ve paylaşım alırsınız; sistem sizi destekliyorsa, alakalı alakasız herkes desteklenen mesajlarla karşılaşabilir.

Sizi siz olun, önümüzdeki üç ay boyunca kimin kaç beğeni aldığı, kimin ne kadar paylaşıldığı rakamlarını tek başına veri olarak kabul etmeyin. FETÖ-CHP-PKK hattı, doğrudan dışarıdan aldıkları özel; ama örtülü, ama açık destekle, isteseler 31 Mart’a kadar bütün etiketlerin sahibi olabilir. 40 bin lira parası olan herkes, adını etiketlerin birinci sırasına yazdırabilir ve parası oranında listede kalabilir. Bu sebeple sosyal medya, mesaj iletmek için verimli bir mecra olabilir; ama ölçüm yapmak için sağlıklı bir yer kesinlikle değildir. Bu durumu gerçek zanneden seçmenlerin bir kısmı, 1 Nisan sabahı büyük bir hayal kırıklığıyla uyanabilir ve artık bunu kaldıramayabilir…