Lise eğitimini aynı zamanda meslek kazandırır konuma nasıl dönüştürebiliriz?
Lise öğrencilerinin aynı zamanda mesleki becerilere sahip olabilmelerini sağlayacak bir yapılanmaya gidemez miyiz?
Öğrenciye entelektüel beceri kazandıramadığı gibi, mesleki beceri de kazandıramayan içi boşaltılmış bir lise eğitimi var.
Mesleki kazanım ve tecrübelerin puan arttıran bir unsur haline getirilmesiyle bu gerçekleşebilir. Kurs vb. yollarla sertifikalandırılacak beceriler, öğrenciye iki türlü katkı sağlayacaktır:
a- Sertifikalar, puana eklenecek belirli bir değer taşıyacaktır. Böylece öğrencinin her türlü mesleki beceriye sahip olması teşvik edilecektir.
b- Bir üniversiteye giremese bile söz konusu pazarlanabilir becerileri sayesinde işsiz ve mesleksiz kalmaktan kurtulabilecektir.
Bu sayede öğrenci yalnızca teorik bilgi peşinde koşmak yerine çeşitli mesleki becerileri kazanmaya da yönelmiş olacaktır.
Bu konuda son yıllarda dünyadaki bir gelişmeden söz edeyim.
Liselerde tek tip eğitim yerine esnek bir eğitim esas olacak…
Tüm genel liselerde müfredatın yüzde yetmiş kadarı ders ortak standart derslerden meydana gelecek. Amaç temel becerileri kazandırmak.
Geri kalan kısmı ise lisenin eğitim kadrosuna ve imkânlarına bağlı olarak, birçok seçmeli ders paketleri teşkil edecek.
Bu paketler neler olabilir?
Fen ağırlıklı, sosyal ağırlıklı, spor ağırlıklı, yabancı dil ağırlıklı, müzik veya tiyatro/medya ağırlıklı, eşit ağırlıklı ve hatta meslek ağırlıklı gibi.
İmkânları kısıtlı olan liseler sadece eşit ağırlıklı standart eğitim verebilir.
İmkânları geniş olan liseler talebe göre farklı ağırlık alanları da açabilirler ve liseler birbirlerinden öğrenir. ‘Meslek ağırlıklı’ kapsamında da genel lise öğrencilerine, yakındaki bir meslek lisesi ile iş birliği içinde, bir meslek öğrenme şansı da verilebilir – web tasarım, muhasebe, turizm rehberliği, ofis idaresi, hatta mekanik/elektrik/mobilya.
İmam hatip liseleri de genel lise özelliği taşıdığına göre, bir meslek becerisi kazdırma uygulaması imam hatip liseleri için de uygulanmalıdır.
Son yıllarda, Türkiye’de güzel bir gelişme liselerdeki eğitim sistem seçmeli derslere yer verecek şekilde esnetilmesi olmuştur. Öğrencilerin tercihleri doğrultusunda farklı dersler almasını mümkün kılan esnek bir sistem hayata geçirilmiştir. Bahsettiğimiz ve teklif ettiğimiz sistem bunun bir kademe ilerisidir ve mevcut sistemin modern dünya uygulamalarıyla daha uyumlu hale getirilmesini mümkün kılan bir yapılanma…
Kısacası teklif edilen yapılanmayla lise eğitimini olabildiğince esnek ve hatta kısmen meslek lisesi statüsü veriyorsunuz. Böylece belki de üniversiteye gitmeyen ve üniversite tutturamayan lise mezunu öğrendiği meslek sayesinde boşta kalmayacaktır.