Hayvanlara iyi muamele hayvan refahının sağlanması ve et kalitesinin arttırılması amacıyla gerekli olmakla birlikte dinimizce de önem verilen bir konudur.
Kurbanlık hayvanların nakli, diğer bir ifadeyle taşınması hayvan refahını ve et kalitesini etkileyen önemli bir işlemdir. Bir yerden başka bir yere taşınma, hayvanlar için tek başına bile önemli bir stres faktörüdür. Nakilde, hayvanların stresten uzak, eziyet edilmeden, güvenli ve sağlıklı bir şekilde gidecekleri yere ulaştırılmaları esas olmalıdır. Uygun koşullarda yapılmayan nakiller hayvanlarda yaralanmalara ve hastalanmalara sebep olmakta bu da hayvanlarda ağırlık kaybı, karkasta deformasyon, kanama ve et kalitesinde azalma gibi pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Zaman zaman ortaya çıkan nahoş görüntüler toplum olarak imajımızı zedelemekte ve hepimizi vicdanen rahatsız etmektedir.
Nakli yapılacak hayvanların araçlara yükleme işlemi esnasında itme, vurma, elektrik uygulama gibi zorlayıcı davranışlarda bulunulmamalıdır. İndirme esnasında hayvanların boynuz, kulak, bacak, yapağı gibi vücut parçasından tutup sürüklemek helal kesim açısından uygun olmamakla birlikte hayvanda yaralanmalara sebep olabileceğinden karkasta ekonomik kayba da neden olmaktadır. Nakil araçlarına bindirmede ve indirmede uygun yükleme rampaları kullanılmalıdır. Rampalar çok dik olmamalı, kaydırmaz bir zemine sahip olmalı, yaralanmalara sebep olacak çıkıntılar içermemeli ve düşmeye engel olacak şekilde ayarlanmış olmalıdır.
Nakil yapılacak araçlar temiz ve hayvanların büyüklüğüne uygun yeterli alana sahip olmalıdır. Araçta hayvanlarının doğal hareketleri ve hava almaları kısıtlanmamalıdır. Nakil esnasında hayvan başına ayrılacak alan hayvanın boyutuna göre değişmekle birlikte sığırlar için 1,5-2 metrekare arasında, koyunlar için ise yaklaşık 0,5 metrekare olmalıdır. Bu alanlar içinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde %10 arttırılmalıdır.
Nakil sonrası bekleme yerine veya kesim alanına gelen hayvanlar belirli bir süre dinlendirilmelidir. Bu esnada serbestçe su içmelerine izin verilmelidir. Zira kesim öncesi dinlendirme hayvan refahı ve kaliteli et elde edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Hayvanlar kesilmeden önce uzun süreli strese maruz kaldıklarında vücutlarındaki glikojen rezervleri büyük ölçüde azalmakta ve bu durum etin kalitesinde sorunlara yol açmaktadır. Kesim öncesinde yorulan, eziyet edilen ve strese sokulan hayvanların ölüm sonrasında kasların ete dönüşüm mekanizması ve pH düşüşü iyi şekillenmediğinden etleri koyu, sert ve kuru olmaktadır. Böyle etlerin muhafaza süresi kısa olmakta ve hızla bozulmalar meydana gelmektedir. Ayrıca insanlarda hastalık oluşturan patojen mikroorganizmalar da bu etlerde daha rahat üreyebilmektedir.