Bağışıklık sistemini ayakta tutan en önemli şey yediğimiz içtiğimiz sağlıklı besinlerdir. Yanlış beslenme ve bağışıklık sisteminin zayıflığı birçok hastalığın ana temel nedenidir. Vücuda faydalı, besleyici ve dengeli bir beslenme programı genel sağlığımızı ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.
Dünya bir tehdit altında. Herkes kendine göre bu virüsten korunma yolları bulmaya çalışıyor. Devletler çok sıkı tedbirler alıyor, karantinalar uygulanıyor, giriş ve çıkışlar yasaklanıyor vs. Ancak bu virüsten kimler zarar görüyor, potansiyel virüs bulaşma riski olanlar kimlerdir ve nasıl korunmamız gerekir derseniz, ilk olarak kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlı olanlar ve sağlıksız beslenenler diyebilirim.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİCİ BESİNLER
Ülkemizdeki koronavirüs vakasının, ben bu yazıyı yazarken 18’e çıkmasının ardından halkımız bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinleri tüketmeliyiz arayışına girmeye başladı. Bağışıklık sistemini güçlü tutanlar bu hastalıktan yüksek bir ihtimalle kolay sıyrılıyorlar. Bu virüsün bağışıklığı güçlü olanlara bir zarar veremeyeceğini düşünüyorum. Veya daha başka bir ifadeyle virüs bulaşsa bile “İmmün Sistemi” sağlamsa teğet geçer diyebilirim.
Kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku ve diğer yöntemler, bu salgından korunmada son derece etkili yöntemlerden, ancak bu pandemik hastalıkta en önemli destekleyicimiz tabii ki bağışıklık sistemimizdir. Bana göre ise yalnızca korona değil diğer mikroplardan da korunmanın en etkili yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektir.
Sürekli olarak ekranlarda bol proteinle beslenilmesi gerektiği söyleniyor. Bağışıklığı güçlendirmek için sadece proteinle beslenmek yetmez. Bağışıklık sistemini koruyarak savunma sağlayan antioksidanlar olan A, C, E, D vitaminleri, selenyum, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinlerin yeterince alınması gereklidir. En etkili protein kaynaklarımızdan hayvansal ürünler, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, bitkisel besinlerden bakliyat ve kuruyemişler, Antioksidan deposu koyu kırmızı, mor, siyah renkli sebze ve meyveler, Sülfür zengini sebzeler, hepsi bağışıklık sistemi için gerekli olan besinlerdir.
RİSKİ DÜŞÜRMEK İÇİN BAĞIŞIKLIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİR
Tıpta koruyucu hekimlik adı altında bir dal bulunmaktadır. Halkın ve özellikle bireylerin hastalıklardan korunmasını hedeflemektedir. Bence hastalıklarla baş etmenin en kestirme yolu, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. İnsan vücudu binlerce denge, savunma sistemi ve sağlıklı işleyiş üzerine kuruludur. Bu hastalığı önlemede de birinci kural hijyen ve temizlik olmalıdır. Bir Müslüman memleketi olarak aslında temizliğe büyük önem vermiş olmamız gerekiyor.
Günde 5 vakit abdest alan bir kişi eğer gerçekten hakkıyla abdest alıyor ve temizliğini yapıyorsa virüslere ve mikroplara karşı daha korunaklı olması gerekir. Ayrıca abdest alırken ağzına ve burnuna su verme işlemi de tam yapılırsa, yani “İstinşâk” tabir edilen o işlemin hakkı verildiğinde burunda hiçbir virüs barınmaz. Çünkü bu virüs daha çok itibariyle burundan vücuda girmektedir. Dolayısıyla toplum olarak kesinlikle burun temizliğine çok önem vermemiz gerekiyor.
Aslında bağışıklık sistemini ayakta tutan en önemli şey yediğimiz içtiğimiz sağlıklı besinlerdir. Yanlış beslenme ve bağışıklık sisteminin zayıflığı birçok hastalığın ana temel nedenidir. Vücuda faydalı, besleyici ve dengeli bir beslenme programı genel sağlığımızı ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.
Mesela Probiyotik besin alımı sindirim sistemini zararlı etkenlere karşı korunma ve savunma sistemini geliştirmektedir. Hastalığın çok şiddetli seyretmemesini sağlamak için,bol sıvı tüketmek gerekiyor. Günlük en az 2 litre su içilmesinin de bağışıklık sistemine ciddi katkısı bulunmaktadır. Tütün ve tütün mamulleri ve aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Düzenli gece uykusu, egzersiz yapmak, stresten olabildiğince uzak durmak ve paniğe kapılmamak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?
Vücudun kendisinden farklı yapıda olan maddeleri (antijen) yabancı olarak algılayıp, onları yok etmek üzere harekete geçmesine bağışıklık (immünite) adı verilmektedir. Yani Bağışıklık sistemi “mikrop” diye tanımlanan, vücudumuzda enfeksiyona yol açan virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı kişiyi koruyan, savunma sistemimizdir.
Şu ana kadar yaşanan vakalarda ya da yapılan bilimsel araştırmalarda bu virüsün yiyeceklerden bulaştığına dair böyle bir bulguya rastlanmamıştır.
KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?
Karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları tercih edilmelidir. Katı margarinden kaçınılmalı, hafif ve zeytinyağlı yemekler, hafif yağlı etlerden yapılan sulu yemekler tüketilmemelidir. Balıkta bulunan D vitamini omega 3, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gereklidir ve bolca tüketilmelidir.
E vitamini de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller bolca tüketilmelidir. Günlük olarak 30 gr. çiğ badem, 30 gr. çiğ fındık veya 30 gr. ceviz yenilmelidir. Haftada 2-3 defa mercimek, kuru fasulye, nohut tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.