… Evet nedir bu ucuz giyim kuşam anlayışımız, bir taklit kültürü bir onda var bende de olmalı çıkmazı;
Oysa Türkiye ülkemiz giyim kuşamda Avrupa’ya mal üreten tezgahların sahibi bir ülke, kuşam demek daha mantıklı, akla yakın çünkü giyinmek bir sanat, kuşanmak ise Osmanlı’dan gelen bir kültür barındıran bir sözcük.
Neden iyi kuşanamıyoruz,
Çünkü kendimiz Avrupa’ya marka üretirken, halkımız Çin malı giymenin derdinde.
Avrupa’ya ürettiğimiz giyim malzemelerin yeni sezonu zaten ülkemiz de satılmıyor, iki veya üç sezon altına erişebiliyoruz.
Buradan Marka Nedir? Sorusu doğuyor.
Avm lerde marka dediğimiz olguya rastlamak güçtür.
Çünkü marka kolleksiyonu defilesi olan dünyada toplasan “ Corner’lar “ dahil 20/30 mağazayı geçmeyen zincirlere marka denir.
Aynı ayakkabıdan, kıyafetten 100’lerce üreten giyim firmalarına marka denmiyor.
Şimdi bu marka adı altında polyesterden (naylondan), suni deriden oluşan kanserojen içeren bu çöpler Avm dükkanlarını dolduruyor.
Bu yapıda üretilen ürünler; ya suni derisinden dolayı alerji yapıyor, ya da nefes almada sıkıntı veya aşırı terleme.
Şimdi uyanma zamanı Türkiye insanı 200 – 300 lira gibi ciddi paralar verip veya daha fazlasını marka algısından uzak firmaların oyunlarına gelmeyin, “Made in Turkey – Türkiye” yazan ürünleri tercih edin. Tüm Avrupa Türkiye tezgahlarından çıkan ürünleri giyiyor, kuşanıyor.
Bir Japon bir İtalyan kaliteyi ucuza mâl etmeyi biliyor. İtalya’da avm yoktur mesela, cadde mağazaları vardır. Yüksek avm kiralarını bizler bilinçsiz harcamalarımızda ödüyoruz.
Oysa; bugün Türkiye’de marka adı altında satılan, bir kravatın maliyeti 30 lirayı, bir ayakkabının maliyeti 60 lirayı, bir gömleğin maliyeti 40 lirayı vb. geçmez.
Dünya’nın en çok hayatı yordalayan milleti olarak, parayı harcama kültürümüzü de devşirmeliyiz.
İnanın bilinçli tüketici olsak ekonomimizi de koruruz. Bugün kredi kartlarımız hep gösteriş çabasından dolu.
Bırak seninde olmasın bir timsah sembolün, kendi karakterin ile göster, spor yap fiziğin duruşun hitabetin ile göster. Kumaş deri parçaları bizleri birbirimizle yarıştırmasın. Pek çok konuda dünyanın dikkati üzerimizdeyken harcama kültürümüzle de Dünya’ya örnek olsak fena olmaz.