Okuyanlar çok iyi bilir ki İsmet Özel’in düzyazılarını anlamak zahmetlidir. Her biri aforizma ağırlığındaki cümleleri çözümlemek için asgari düzeyde kültürel altyapı gerekir. Dolayısıyla İsmet Özel’in eserlerini herhangi bir roman, deneme gibi veya makale gibi okuyup geçemezsiniz. Sizi tefekküre davet eden zorlu metinler buna izin vermez.
İsmet Özel’in düzyazılarından oluşan kitaplar geniş bir külliyata ulaştı. Bunca eseri önemine binaen yeniden okumak isteyen sıkı okurları için ya seçme yapmak ya da ismet Özel hakkında yazılmış muhtasar çalışmalara yönelmekten başka çare kalmıyor. Şimdiye kadar Özel hakkında yapılan çalışmaların -özellikle de düşüncesini ele alan kitapların- yeterli düzeyde olduğunu söylemek zor. İdris Ekinci’nin kaleme aldığı yeni bir çalışma bu boşluğu dolduracak gibi görünüyor.
Şair İdris Ekinci’nin uzun süredir Aşkar dergisinde yayımladığı İsmet Özel’e dair yazılar nihayet iki kapak arasına taşındı. “Direniş Mümkündür” ismini taşıyan kitapta İsmet Özel düşüncesinin temelini oluşturan 22 eser ayrıntılı olarak ele alınmış. Ekinci’nin 20 yılı bulan okumalarının verimi olan bu eser, özü itibariyle bir İsmet Özel okuma kılavuzu sayılabilir. Kitap adeta İsmet Özel’in anlam haritasını önümüze seriyor. Bunu yaparken de yazardan alıntılarla işi somutlaştırıyor.
İdris Ekinci bu ülkede İsmet Özel üzerine en fazla kafa yoran, tefekkürü dert edinen ve çalışmalarıyla da bunu ortaya koyan bir isim. Şair olması dolayısıyla da İsmet Özel’in fikriyatını daha tutarlı ve isabetli şekilde önümüze getirebiliyor. Ekinci’nin 400 sayfayı bulan “Direniş Mümkündür” isimli çalışması bunun ispatı olarak önümüzde duruyor. Ekinci’nin bu eseri için İsmet Özel düşüncesine giriş ve genel bir değerlendirme anlamında alanındaki tek çalışma olduğunu söyleyebiliriz.
Ekinci’ye göre İsmet Özel’in düşünce dünyasından, duruşundan, inancının yansımalarından bahsetmek; Türkiye’de kendine bir varlık alanı açmakla bütün bir dünyaya doğru yürümenin sahici, samimi ve mütevekkil adımlarını resmetmek demektir. Her ne kadar önümüzde şiiri, yazıları ve konferanslarıyla bir İsmet Özel portresi çıkıyor olsa da asıl mesele ‘söz’ ile ‘hayat’ın nasıl bir bütün halinde gövdeleştiğini kavrayabilmekte saklıdır. Bu bakımdan İsmet Özel’i, sözü ile yaşamını aynı doğrultuda kurabilen ender isimlerden sayabiliriz.
İsmet Özel’in söylediklerini/yazdıklarını anlamaya çalışmak sadece entelektüel bir faaliyet içine sıkıştırılarak, mürekkep yalamanın renkli atmosferi içinde halledilecek bir ameliye değildir. Görünürün arkasındaki perdelerin, duvarların öte tarafındaki hakikatin kaygısını duymadan, bu kaygının gerektirdiği bir hayatın ikliminde soluklanmadan İsmet Özel’i okumak ve anlamaya çalışmak zihinsel birtakım tatmin noktalarına erişmekten öte bir anlam taşımayacaktır. Eserini kaleme alırken Ekinci’nin bu noktaları gözettiğini söyleyebiliriz.
Ekinci’nin bu çalışması, İsmet Özel’in bamteli olarak adlandırılabilecek düşüncelerine odaklanmış. Özel’in okurunda şok etkisi uyandıran, okuru sarsan çıkışları kitap boyunca ayrıntılı olarak tahlil edilmiş. Walter Benjamin’in “Pasajlar”ını anımsatan alıntılar/aforizmalar kitabın son sayfasına kadar sözü diri tutmayı başarmış.
Ekinci’nin çalışmasında genel olarak İsmet Özel’in TİYO’dan çıkan eserlerinin yayım sırası gözetilmiş. Kitapta ele alınan eserlerden bazıları şöyle: “Üç Zor Mesele”, “Taşları Yemek Yasak”, “Ve’l Asr”, “Kırk Hadis”, “Sorulunca Söylenen”, “Cuma Mektupları”, “İrtica Elden Gidiyor”, “Tahrir Vazifeleri”, “Faydasız Randevu”, “Kalın Türk”, “Küfrün İhsanı Olmaz”, “Şiir Okuma Kılavuzu”, “Türk Olmadıysan Oldun Amerikalı”, “Toparlanın Gitmiyoruz”, “Bir Akşam Gezintisi Değil Bir İstiklal Yürüyüşü”, “Başını Örten Kızlar Felsefe Bilmelidir”…
İdris Ekinci’nin Ebabil Yayınlarından çıkan bu eserinin İsmet Özel’in düşüncesini hakkıyla anlamak isteyenler ile geri dönüp hatırlamak ve silkelenmek isteyen okurları için başucu kaynak olacağını söyleyebiliriz. İslam’a, ümmet coğrafyasına, ülkemize ve milletimize dair özgün görüşlerini yazmaya devam eden İsmet Özel’in gün geçtikçe daha fazla insan tarafından anlaşılabilmesi için bu tür çalışmaların faydalı olacağına inanıyorum.