Yaz geldi ve herkes tatile gidiyor. Seçimi de geride bıraktığımız da göre özellikle İstanbul’da kalmanın pek bir anlamı yok.

Mu, acaba?

Yaz demek ille de tatil demek değil. Mesai dönemi diye adlandırabileceğimiz zamanlara sıkıştırılmış ve belki de yetiştirilememiş, tamamlanamamış birçok mesele için yaz dönemi ciddi bir seçenek olabilir. Zira tatil, birçoklarımız için sevdiği şeyi yapabilmekten başka bir şey değil. Eminim tatilcilerin ciddi bir kısmı iş döneminden daha fazla yoruluyor. Fakat kafa rahat!

Yaza bu açıdan baktığınızda İstanbul’da dönemi değerlendirebilecek güzel çalışmalar olduğunu fark edersiniz. Özellikle dernek ve vakıfların, belediyelerin yaza özel çalışmaları var. Birçoğu kamp ve tatil formunda…

Bense size yazın İstanbul’da olup da güzel bir atölyeye katılma imkânlarından birini anlatmak istiyorum.

Sinema ve anlam arayışı çabasını birleştiren F/ilim Okulu başlıyor. İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı İSTEV tarafından düzenlenen atölyede bendeniz de yer alacağım.

Kendimi bir tarafa bırakarak anlatmam gerekirse…

Sinemanın, popüler kitle iletişim aracı ya da popüler kültürün besleyicisi bir mecra olmasının çok ötesindeki manasına ve gücüne inananlardanım… Sinema, insanoğlu var olduğundan beri devam eden arayışın ve soru sarmalı tecrübesinin en verimli ve etkili şekilde kullanıldığı alan bence.

Sinemanın bu yanına ‘ilim’ diyecek olursak, film yapma yönteminin de bu alandan beslenerek zenginleşeceğini ve bu coğrafyaya özgü dillere kapı aralayacağına inanmamız gerekiyor.

İnanmak hem gereklilik hem de vakıa… İnanmadan bu alanda hiçbir şey yapılamaz.

İşte bu bakış açısından yola çıkarak hazırlanan F/ilim Okulu’nun güzel çabalara önayak olacağına inanıyorum. İSTEV Başkanı Songül Koç’un, kadınları ve gençleri önceleyen çabalarına şahidim. F/ilim Okulu’nda bütüncül ve uzun vadeli bir yola girildiğini belirtiyorlar. Okul müfredatında yer alan Anlamdan Yönteme dersini verecek olan Ayşe Şener’in de bu yolda anlam arayışının yöntemi beslemesi noktasında ciddi katkıları olacağından eminim. Son dönemde çokça festival gören kısa filmi Askıda ile adından söz ettiren Yeşim Tonbaz da ders verecek isimler arasında.

Eyüp’teki Bahariye Mevlevihanesi’nde Temmuz’da başlayacak olan F/ilim Okulu için www.istev.org.tr adresinden ayrıntılı bilgi alınabilir.

Yazın İstanbul’da olup iş, okul ve sair mevzulardan sıyrılabilecek olanları F/ilim Okulu’na davet ediyorum.