Son zamanlarda sosyal açıdan Türkiye’nin geçmişe oranla ne kadar değişime uğradığını gösteren çalışmalar bir hayli çoğaldı. Bu çalışmalar disiplin alanlarına göre değişiklik gösterirken çalışmaların ortak noktası olarak geleneksellikten uzaklaşıldığına dair farklı verilerin oluğu söylenebilir.

Konda vb. araştırma şirketlerinin verilerine göre Türkiye’de dindarlaşma azalırken deizm ve ateizmin arttığı yönündeki verilerin yadsınamaz bir gerçek olduğu aşikâr.

Değişen Türkiye’ye karşılık durağan bir dünyanın varlığından bahsetmek mümkün olmadığı gibi yapılan en büyük hatanın postmodernizmin ve beraberinde getirdiği etkinin dünyada dikkate alınmamış olması diyebiliriz.

Bütün toplumlarda özgür birey, özgür toplum, özgüvenli insanlar söylemleri ile tersi istikamette yetiştirilen nesiller artık boy göstermiş durumda. Özgürlük söylemi ile özgür düşünen bireyler değil her değeri ve sorumluluğu reddeden bireylerin yetiştirildiği görülüyor ve bu bireylerin birleşiminden oluşan değersiz ve sorumsuz toplumlar artık kendini iyiden iyiye hissettiriyor.

Postmodernizmin ‘her şeye uyarım, her yol mubah, sınırım yok’  gibi serbestiyet ve nihilist yönü, günümüzde daha çok gençlerde açığa çıkarken gelecekte bütün toplumlarda kendini daha belirgin olarak gösterecektir diyebiliriz. Böylece çoğu toplumlarda din, değerler, aile ve muhafazakârlık gibi geleneksel yapıların eskisi kadar güçlü olamayacağı bir süreç bizleri bekliyor. Böylece bütün dünya ortak kültür, ortak düşünce ve ortak hedefler doğrultusunda bir bütün olarak mı dizayn edilecek diye de düşünebiliriz!

Türkiye ile beraber değişen veya değişime uğrayan toplumlar söz konusu olduğu halde olaya sadece Türkiye açısından bakmak çok da gerçekçi durmuyor. Bunun yanında dünya genelinde yapılmaya çalışılan bir projeden bahsetmekte ne kadar gerçekçi olur bilemiyoruz ama ortada sanki kendiliğinden süre giden bir durum söz konusu da değil gibi.

Peki, böyle bir proje yapılabilir mi? Bütün kültürlerin yok edilip ortak bir medeniyet kurmanın kime, ne faydası var? Şu an bütün dünyada yeni yetişen nesiller neden muhafazakâr düşünceye düşman olarak yetiştiriliyor? Devam edeceğiz.